BiH
8

Arapović: S Nikšićem ne graditi kult ličnosti, već se posvetiti stranci

Piše: A. P.
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred Socijaldemokratskom partijom BiH, koja je jutros dobila novog predsjednika, historijski je izazov, ističe Adis Arapović, politički analitičar i menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

SDP je na nakon skoro 20 sati zasjedanja i dva kruga glasanja novim predsjednikom proglasio Nermina Nikšića, koji je u odnosu na protukandidata Selima Bešlagića imao samo devet glasova više.

S obzirom na tok i rezultate glasanja, Arapović zaključuje da novoizabrani predsjednik SDP-a u stranci ne uživa povjerenje šire od trećine članova Kongresa, ali da je sada za ovu "prestaru, preveliku i prevažnu" stranku ključan rad na svom uređenju, statusu i imidžu.

"Šef stranke ne znači i karakter stranke. Jak čovjek na vrhu stranke može pomoći da stranka ode u jednom ili drugom smjeru, ali je to uvijek mač s dvije strane. Što je šef stranke jača figura, što više demonstrira kult ličnosti, autoritarizam, to se u stranci proporcionalno gubi nivo demokratizacije. To je bio problem SDP-a najmanje u proteklih osam godina, a ima ga i dobar dio drugih stranaka u BiH. Nije nikakav put da grade novi kult ličnosti i da od Nermina Nikšića prave to što nije", izjavio je Arapović.

Konsolidovati redove i opravdati naziv

On naglašava da treba biti svjestan kako je Nikšićev izbor privremeno rješenje, odnosno ishod vanrednog Kongresa, ali da su pred njim i SDP-om veliki izazovi.

"Bilo bi od izuzetne važnosti da ovaj period do redovnog kongresa posluži za unutrašnju konsolidaciju i stabilizaciju stranke jer BiH treba jaka lijeva socijaldemokratska stranka evropskog tipa. SDP to nikad nije bio, nikad nije sazrio i prešao iz faze jednopartijske lijeve stranke u fazu evropske socijaldemokratske stranke. Posljednjih pet-šest godina ta se metastaza posebno osjetila i sad je ključni izazov na stranci da opravda vlastito ime ili da ga promijeni", poručio je Arapović dodavši da ni ta krajnost nije isključena jer "taj prostor na ljevici neko treba popuniti", bilo SDP promjenom forme i sadržaja ili druga stranka koja će iskoristiti loše vođenje SDP-a.

Nermin Nikšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Opstanak ili razbijanje na frakcije

"To je njihov unutrašnji izazov", istakao je objašnjavajući da u BiH postoji minimalno 4.000-5.000 glasača koji su "lijevo od centra".

"Dobar dio tih glasača ne glasa jer nema za koga, a onaj dio koji glasa od izbora do izbora mijenja partijsku preferenciju, tako da ostaje da vidimo da li će te glasove na sljedećim lokalnim izborima dominantno priskrbiti SDP, DF ili neka treća lijeva partija", prokomentarisao je Arapović.

Govoreći o budućnosti SDP dodao je: "Bojim se da u SDP-u postoje frakcije i da je međuljudsko povjerenje toliko poljuljano da ishod ovog vanrednog, a posebno ishod redovnog Kongresa može biti historijski u smislu izazova da li će stranka uopšte opstati kao monolitna ili se razbiti na nove frakcije, što je ozbiljan izazov koji stoji pred strankom. SDP-u treba integrativan lider, a ne neko koga će osporavati na Glavnom odboru, u članstvu i među glasačima. Treba im neko ko će privući sve one koji su utišli iz stranke, te vratiti profil savremene evropske socijaldemokratske stranke. Da li takvih ljudi ima u SDP-u trenutno, to znaju oni koji u njoj sjede".