{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lovrenović: BiH još uvijek nije propala država, ali nema vlastitog suvreniteta

F
21.9.2014. u 12:17
24
29
Lovrenović: BiH još uvijek nije propala država, ali nema vlastitog suvreniteta
24
Član Akademije nauka BiH Dubravko Lovrenović izjavio je danas u Sarajevu na sesiji Kruga 99 o temi "BiH: propala država ili propale politike?" da BiH još uvijek nije propala država, ali je država bez vlastitog suvereniteta - političkog, finansijskog, medijskog i obrazovnog.
Dubravko Lovrenović (Foto: FENA)
Dubravko Lovrenović (Foto: FENA)


Dodao je da je Daytonski sporazum suspendirao državu Bosnu i Hercegovinu i nametnuo joj institucije bez stvarnih nadležnosti, međunarodnog kredibiliteta i samoodrživosti, te da se, pored svih strategija i proklamiranih principa, BiH institucionalno raspala a reforme nisu dale bilo kakve pozitivne rezultete.

"S obzirom na katastrofalno stanje koje su proizvele domaće etnopolitike koje su na vlasti od 1991. godine, ali i međunarodne politike, jasno je da su i one propale i da zemlju ne mogu izvesti iz postojećeg stanja", rekao je Lovrenović.

Sesija Kruga 99 (Foto: FENA)
Sesija Kruga 99 (Foto: FENA)


Istakao je da je izvana posredovano rješenje od tzv. liberalnih demokratija više po mjeri njihovog straha od višenacionalne i istinski multikulturne zajednice kao mogućeg zametka integracionih procesa na južnoslavenskom prostoru, nego što je izraz želje za uspostavom funkcionalne državne zajednice.

Lovrenović je kazao da su Bosni i Hercegovini ponuđene najprimitivnije društvene i historijske prakse od onih koji su svijetu, rušeći Berlinski zid, obećavali kraj podjela i ideologija.

Naglasio je da su bh. ustav, institucije, elite i svakodnevnica kazna koju smo proizveli, istina, uz pomoć vanjskih činilaca.

Sesija Kruga 99 (Foto: FENA)
Sesija Kruga 99 (Foto: FENA)


Lovrenović je rekao da radikalizacija, kao jedan od najpogodnijih instrumenata prikrivene kontrole, ima za cilj održavanje gramzive vlasti nestabilnom, neautentičnom i posve nesposobnom kako bi cijeli region održavala nestabilnim i na taj način ga paralizirala u uspostavljanju bilo kakvog funkcionalnog političkog sistema.

"Stoga svjedočimo radikalizaciji svake dvije godine na izborima a domaće etnonacionalne elite uglavnom čine, da se izrazim CIA-inim žargonom, "korisni idioti". Ta klasa se razvila u ratu i čine je novi politički moćni bogataši koji u sprezi s vjerskim elitema određuju pravila za čitavo društvo", potcrtao je Lovrenović.

Po njegovom mišljenju, samo su takvi pregovarači s jedne strane i liberalni demokrati s druge mogli napraviti paradoksalni Daytonski ustav koji nije ništa drugo do liberalno-etnonacionalistički kompromis i tu smo upali u procjep jer nema institucionalizacije demokratije bez sekularizacije države.

"Da bismo ponovo izgradili federalizam, kao jedinu istinsku političku opciju za BiH, mora doći do temeljnog i odlučnog nacionalnog izmirenja, do denacifikacije, a to ćemo morati uraditi sami. Zapad nam neće pri tome pomoći jer je preslab da kreira ali i zastarašujuće jak destabilizira sve ono što smatra svojom političkom periferijom", zaključio je Lovrenović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: