Prešao državnu granicu
800

Lovac iz BiH drakonski kažnjen jer je naoružan "zalutao" u Hrvatsku

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hrvatska policija zatekla je prije dva dana 60-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, koji je nezakonito prešao hrvatsku državnu granicu na području Dvora, u državnom lovištu s lovačkom puškom i municijom.

Kako je saopćeno iz PU Sisačko - moslavačke županije, u subotu, 25. decembra, u jutarnjim satima, na području Dvora u mjestu Gornji Dobretin, u šumi, policijski službenici su zatekli 60-godišnjeg državljanina BiH koji je posjedovao lovački karabin i municiju.

"On je uhapšen i doveden u nadležnu policijsku stanicu gdje je proveden prekršajni postupak kojim je utvrđeno da je muškarac tokom organiziranog grupnog lova na području Bosne i Hercegovine, nezakonito prešao državnu granicu i ušao na teritorij Hrvatske unutar otvorenog državnog lovišta", kažu iz policije.

Dodali su da je zbog počinjenog prekršaja protiv njega podnijet optužni prijedlog nakon čega je doveden nadležnom Općinskom sudu koji ga je proglasio krivim i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet dana uvjetno na šest mjeseci.

"Također, oduzeto mu je vatreno oružje i municija, dok će zbog počinjenog prekršaja sukladno Zakonu o lovstvu biti podnijeta obavijest nadležnom državnom inspektoratu", dodaju policije.

Zaključili su da mu je provedenim upravnim postupkom zbog počinjenih prekršaja sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i Zakonu o strancima izdano rješenje o protjerivanju iz Republike Hrvatske.

"Također, određena mu je zaštitna mjera zabrane ulaska i boravka na teritoriju Evropskog gospodarskog pojasa u trajanju od godine dana", zaključuje se u policijskom saopćenju.

Facebook