Neadekvatno i nesimetrično
117

FOTO / Loše postavljena slova na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva

FENA
Trinaest slova i jedan broj koji su nedavno nestali, postavljeni su na postamentu Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u Velikom parku. Naime, Gradska uprava je dogovorila izradu novih slova u bronzi, njih 13 koliko je nestalo i jednog broja, kod akademskog kipara Enesa Sivca.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Slova koja su bila skinuta sa spomen-obilježja tokom jučerašnjeg dana su postavljena i za roditelje ubijene djece je to veoma važno, kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Međutim, slova nisu postavljena na odgovorajući način, odnosno radi se o tome da neka od slova nisu postavljena u istu ravan, tako da sada natpis koji stoji na spomen-obilježju nema raniju simetriju. I zaista ne mogu da shvatim da se to nije moglo uraditi na adekvatan način i da ponovo bude u odgovarajućoj simetriji, kazao je Grabovica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Naglasio je da je roditeljima ubijene djece ovo spomen-obilježje od izuzetnog značaja jer predstavlja simbol stradanja djece grada Sarajeva.

Kazao je da očekuje da policija pojača nadzor na ovom lokalitetu te da videonadzor bude u stalnoj funkciji da se ne bi dešavalo skrnavljenje spomenika.

Očekujemo od građana da ukoliko primijete neko neprimjereno ponašanje na spomen-obilježju da pozovu policiju i da ih obavijeste, kazao je Grabovica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Spomen-obilježje je nama roditeljima od posebno značaja i sve ono što se negativno dešava nas pogađa. I učinit ćemo sve da se u narednom periodu to ne bi dešavalo, istakao je Grabovica.