BiH
118

Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici skokova sa Starog mosta

Piše: A. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Titulu najboljih na ovogodišnjim 448. tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru ponijeli su Lorens Listo i Igor Kazić.

Listo je pobjednik u kategoriji skokova na glavu, dok je Kazić pobijedio u kategoriji skokova na noge.

Drugoplasirani u kategoriji skokova na glavu je Vedad Bašić, dok je treće mjesto osvojio Mustafa Šarić. Igor Kazić iza sebe je ostavio Admira Delića i Eija Finka.

Skokovi su se tradicionalno izvodili u kategoriji na glavu i na noge. Ukupno su učešće uzela 62 skakača iz Mostara, ostalih gradova Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona, od kojih su 44 nastupila u kategoriji na skokova noge, odnosno njih 18 u kategoriji skokova na glavu. Najmlađi među njima bio je Ahmet Sejdović rođen 1999. godine koji je nastupio uz saglasnost roditelja.

Mali problem predstavljale su vremenske prilike koje su danas vladale u Mostaru i koje nisu išle na ruku hrabrim skakačima, ali su se tamni oblaci na sreću do početka skokova razišli iznad grada na Neretvi.

Ovogodišnje takmičenje je revijalnim skokom otvorio legendarni skakač Benaid Kalajdžić. Današnji skok bio je njegov posljednji u karijeri.

"Pomješana su osjećanja. Ipak sam 36 godina skakao, a danas je došao kraj. Sa te strane sam tužan. Sretan sam što sam obilježio jednu epohu naših skokova. Osvojio sam ukupno 18 priznanja. Drago mi je što mladi skakači dolaze na scenu i što imamo na koga prenijeti naše znanje,“ kazao nam je Kalajdžić.

Osim Benaida Kalajdžića danas se od skokova oprostio i legendarni Goran Fink čiji sin Edi je jedan od najtalentovanijih mladih skakača iz Mostara. Skokovima je prethodila minuta šutnje i učenje Fatihe za skakače poginule prilikom odbrane grada.

Skokovima su između ostalih prisustvovali članovi predsjedništva OK BiH Siniša Kisić, Izet Rađo i Matun Kvesić, generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić, kao i ministar kulture i sporta KS Ivica Šarića. Poseban aplauz mostarska publika uputila je biciklistima iz Kragujevca.