Odgovor bez ustručavanja
53

Lord Stuart Peach reagovao na prijetnje hapšenjem Schmidta: Takvo djelovanje ima posljedice

T. K.
Lord Stuart Peach, britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan
Lord Stuart Peach, britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan
Britanski ambasador u BiH Julian Reilly prenio je na svom poruku specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan Lorda Stuarta Peacha koji je reagovao na prijetnje Milorada Dodika upućene visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Peach je u svojoj poruci na društvenim mrežama naglasio podršku visokom predstavniku istaknuvši da djelovanje Dodika ima neizbježne posljedice.

"Prijetnje Dodika u pravcu opstruiranja rada i kretanja visokog predstavnika su nezakonite, protuustavne i eskalacija su njegovih napada na Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH. Takvo djelovanje ima neizbježne posljedice. Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržava visokog predstavnika i njegove obaveze da izvršava svoje odgovornosti širom zemlje", naveo je Peach u poruci koju je podijelio Reilly na Twitteru.

Podsjećamo i glasnogovornik Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Francuske Jean-Yves Le Drian reagovao je na prijetnje Dodika naglasivši da navodi Dodika da zabrani ulazak Schmidta u bh. entitet RS predstavljaju napad na ustavni poredak BiH.

Odnos Dodika prema Schmidtu je više nego specifičan, a na momente i simptomatičan. Prošle su dvije godine od imenovanja Schmidta na funkciju visokog predstavnika. Od tog augusta 2021. do danas vlast iz RS-a nikada nije prihvatila niti priznala legitimnost Schmidta, osporavajući mu nepostojanje potvrde u Ujedinjenim nacijama.