Izaslanik vlade u Londonu
44

Lord Stuart Peach: Dodik to želi, ali Republika Srpska ne može biti nezavisna država

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach, je u intervjuu za hrvatsku novinsku agenciju kazao kako London osuđuje posljednje izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

"London osuđuje prijetnje odcjepljenjem Republike Srpske i nastavlja podržavati dejtonski sporazum", rekao je Peach.

Peach je i prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlasti i određenih promjena u procesima unutar zemlje, britanski izaslanik je "i dalje zabrinut", posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljenjem entiteta Republika Srpska.

"London te prijetnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i 'nezavisna država' kakvom ju želi učiniti njen predsjednik Milorad Dodik", kazao je Peach.

Dodao je kako je svijetla budućnost za BiH u svačijem interesu, "za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu".

Peach je pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji, te je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba "važnije nego prije" ne dodavati nove rizike području zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabilizirati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju.

"U današnjem svijetu moramo biti budniji nego ikad", rekao je Peach koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove „iza kojih ne stoje činjenice”.

Bivši komandant britanske ratne avijacije i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a boravi u Hrvatskoj gdje se između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.