Potpisivanje peticije
12

Lopare u zakulisnoj borbi između otvaranja rudnika litija i političkih igara

D. Be.
Milan Miličević i Rado Savić (SDS) su protiv otvaranja rudnika
Milan Miličević i Rado Savić (SDS) su protiv otvaranja rudnika
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević potpisao je peticiju protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici na području Općine Lopare.

Peticija će biti predata u Narodnu skupštinu Republike Srpske, od koje očekuje podršku i odluku o zabrani istraživanja, eksploatacije ili prerade litijuma u RS-u.

Miličević je naveo da je to institucionalna borba protiv svega što, kako tvrdi, šteti zdravlju ljudi i narušava ekosistem.

Sličnog stava je i načelnik ove opštine Rado Savić (SDS), koji pojašnjava da je do sada prikupljeno više od 3.000 potpisa građana koji ne žele sporni rudnik na Majevici. Naglasio je i da u Evropi nema rudnika litijuma i da se uglavnom nalaze u zemljama trećeg svijeta.

Za razliku od opozicije, u vladajućoj strukturi se pitaju zašto je lokalna vlast na čijem čelu su SDS-ovci, koja je od početka bila upoznata sa trogodišnjim istraživanjima švicarske kompanije Arcore, sada promijenila mišljenje i na bazi kojih činjenica temelje priču o zagađenju životne sredine.

Entitetski ministar energetike i rudarstva Petar Đokić (Socijalistička partija) tvrdi da je u pozadini svega - politika.