{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Londonska štampa: Najveće "dostignuće" Cooka je bombardovanje Srbije

N
7.8.2005. u 23:16
0
0
Londonska štampa: Najveće "dostignuće" Cooka je bombardovanje Srbije
0
Londonska štampa: Najveće "dostignuće" Cooka je bombardovanje Srbije
Povodom iznenadne smrti bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova Robina Cooka, današnja štampa u Londonu ističe da je njegovo najveće "dostignuće" bilo bombardiranje Srbije i Kosova i Metohije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sedmičnik Observer podsjeća da je sam Cook jednom izjavio da on lično vidi bombardovanje Srbije kao svoje najveće dostignuće "i time se najviše ponosi".

Sličnu ocjenu dijeli i američki državni sekretar Condoleza Rice. Riceova je, ističe BBC, u telegramu saučešća posebno izdvojila Cookovu "ključnu ulogu u obustavljanju etničkog čišćenja, izgradnji mira, stabilnosti i demokracije na Balkanu".

Naime, Cook je kao tadašnji šef ministarstva vanjskih poslova u američkoj i britanskoj vlasti svojevremeno zalagao za bombardovanja Srbije, o čemu je svjedočio i James Rubin, bivši najbliži suradnik Madeleine Albright. Rubin je, također, u jednom feljtonu u londonskom Financial Times tvrdio da su se zbog bombardiranja Cook i Allbright i posvađali i nikada više nisu bili u dobrim odnosima.

Cook je u jednom nedavnom intervjuu, pak, pričao kako je zbog bombardiranja uspostavljena specijalna telefonska linija između njega i Madeleine Albright, ali ga državna tajnica nikada nije pozvala.

U najužem krugu saradnika u ministarstvu vanjskih poslova Cook je privatno dijelio opće mišljenje "da bi sve bilo drukčije da Madeleine Albright nije išla u školu u Beogradu".

Na početku razgovora u Rambujeu Cook je poručio Albancima da ukoliko žele referendum o Kosmetu, onda taj referendum mora biti održan u cijeloj tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji jer o sudbini jednog dijela države mora se odlučiti na cijelom njenom teritoriju. No, kada je potom britanski premijer Tony Blair donio odluku o bombardovanju, Cook je postao jedan od njegovih najvećih zagovornika i to je čak smatrao "svojim najvećim dostignućem".

Sjenka bombardiranja Srbije je, međutim, pratila Cookovu kasniju političku karijeru i oduzela mu neophodan kredibilitet kada je zbog rata u Iraku 2003., podnio ostavku na mjesto šefa zastupničke grupe vladajućih laburista, što je u političkom sistemu Velike Britanije ministarsko mjesto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: