BiH
0

London: Silajdžić u emisiji BBC-a "Hard Talk" govorio o situaciji u BiH

FENA
Predsjednik Stranke za BiH i novi član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je u Londonu učestvovao u najgledanijoj emisiji BBC-ja "Hard Talk" gdje je govorio o situaciji u BiH i perspektivi uključivanja u evroatlantske integracije.

Silajdžić traži od evropske zajednice i prijatelja Bosne da pomognu u političkoj i ekonomskoj obnovi zemlje potvrđujući da je BiH, kao i uvijek, jedna evropska zemlja koja želi da u njoj vladaju evropski principi i standardi.

Predsjednik Stranke za BiH se zalaže za stvaranje novog ustava BiH koji bi zadovoljio sve njene građane i bio bi korak više ka evropskim civilizacijskim standardima. On smatra da građani BiH žele biti uključeni u evropske procese, ali da treba i Evropa da Bosni i Hercegovini pruži konkretne korake ka tome.

Silajdžić je govorio da Bosnu i Hercegovinu u novom razdoblju nakon izbora očekuju bolja vremena, a da su izbori potvrdili demokraciju i tradicije demokracije koje vladaju ovdje.

U Londonu Silajdžić je dao intervjue za nekoliko britanskih TV stanica i listova.

Susreo se i s nekoliko zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova Engleske, na njihov zahtjev, gdje je također govorio o situaciji u BiH i perspektivi razvoja odnosa BiH i evropske zajednice.