BiH
122

Logoraši pozdravljaju pronalaženje bivšeg čuvara u Trnopolju

Anadolija
Bivši logoraši iz Prijedora pozdravili su pronalaženje bivšeg čuvara logora u Trnopolju Mladena Mitrovića, čiju su ratnu prošlost otkrile vlasti u SAD-u, gdje je i nastanjen.

"Ukoliko Mladen Mitrović, za koga ja američko savezno tužilaštvo utvrdilo da je tokom rata u BiH bio čuvar logora u Trnopolju kod Prijedora, bude izručen Bosni i Hercegovini bit će to prva osoba suočena s odgovornošću za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u tom logoru tokom ljeta 1992. godine, izjavio je agenciji Anadolija Mirsad Duratović predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92.

Duratović koji je i sam bio zatočen u Trnopolju, podsjeća da je kroz taj logor, za koga su vlasti RS tvrdile da je bio prihvatni centar, od maja do oktobra 1992. godine prošlo više hiljada prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

„Uslovi u Trnopolju, u kojem je u jednom trenutku boravilo preko šest hiljada ljudi, od čega veliki broj žena i djece bili su stravični. Ljudi nisu dobijali nijedan obrok dnevno, nedostajalo je vode, sanitarna situacija bila je poražavajuća. Uz sve to, ubistva, premlaćivanja i silovanja bili su gotovo svakodnevna pojava. Situacija se popravila tek u avgustu kada su logor obišli pripadnici Međunarodnog crvenog krsta“, prisjeća se Duratović.

Prema njegovim riječima dođe li do suđenja Mitroviću, to će biti od velikog značaja za sve bivše logoraše i porodice stradalih u logorima.

„Mi već godinama upozoravamo da je neophodno da se počne s procesuiranjem i čuvara u logorima koji su učestvovali u torturi zatočenika, ali do sada niko iz BiH nije na to obraćao pažnju. Zato je za nas ovo jako važan trenutak, jer kada neće vlasti u BiH, barem postoji neko u svijetu, ko je spreman ljude poput Mitrovića pozvati na odgovornost“, rekao je Duratović.

I iz udruženja žrtava prijedorčana Izvor, takođe podsjećaju na činjenicu da „već godinama uzalud pokušavaju da vlasti RS i BIH navedu da otpočnu istrage protiv bivših čuvara logora na području opštine Prijedor.

Seida Karabašić kazala je da prilikom svake godišnjice zločina počinjenih nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima, članovi ovog udruženja objelodanjuju imena logorskih stražara koji su i dalje na slobodi, žive i rade u Prijedoru i to nerijetko na značajnim funkcijama u gradskim institucijama.

Mitrović, koji živi u mjestu Loganville u državi Georgia, pušten je uz kauciju. Sudija, kako prenose američki mediji, mu je odredio rok od deset dana da nađe pravnog zastupnika. On je 2002. godine podnio zahtjev za američko državljanstvo prikrivajući podatke o svojoj ratnoj prošlosti u BiH.

"Jedinica američke Imigracione i carinske službe (ICE) za pronalaženje osoba koje su kršile ljudska prava i činile ratne zločine nastavljaju da rade sa zvaničnicima iz BiH na lociranju nekadašnjih čuvara zatvora, a koji su nakon sukoba u BiH pod lažnim izgovorom emigrirali u SAD", navodi se u saopštenju američkog državnog tužioca Sali Kilijan Jejts.

Za ove optužbe Mitrović se suočava sa maksimalnom kaznom zatvora od deset godina, novčanom do 250.000 dolara i automatskom deportacijom po izlasku iz zatvora.