Kako odbraniti državu
60

Logoraši obilježili godišnjicu presude tzv. Herceg-Bosni: Ciljevi UZP-a živi i danas

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženja logoraša iz Mostara, Čapljine i Stoca javnom tribinom pod nazivom "Kako odbraniti Bosnu i Hercegovinu od udruženih nasrtaja" obilježili su godišnjicu presude Jadranku Prliću i čelnicima tzv. Herceg-Bosne.

Jedan od uvodničara, novinar i publicista Faruk Vele, kaže kako nažalost godinu nakon presude u slučaju Prlić i ostali ne vidimo katarzu niti spremnost da se činjenice teške prošlosti i užasa nastalog stvaranjem tzv. HZHB, a koje je utvrdio međunarodni tribunal, prosto, prihvate.

"Štaviše, vidimo nastojanja Hrvatske da internacionalizira pitanje BiH i da se krajnje drsko, s najviših nivoa vlasti, upliće u bh. pitanja. Posebno mjesto u svemu tome ima politika HDZ-a koja prijeti blokadama i stavlja se u poziciju agenta susjedne države. Krajnji cilj tih nastojanja jeste da se ratne intencije ostvaruju u miru, gdje se upće ne računa na državu BiH. To govori da su etnonacionalistički i velikodržavni koncepti živi i mi vidimo jedan krajnje opasni nacionalizam. Nažalost bh. država nije prepoznala važnost presude u slucaju Prlić, te umjesto da se pred međunarodnom javnošću postavi pitanje izvinjenja i obeštećenja, država mora da se brani od nartaja Zagreba, jednako kao i, nažalost, i Beograda. Gledamo, bojim se, reprizu devedesetih za koju smo vjerovali da je prošlost", kazao je Vele.

Emir Hajdarović iz Udruženja logoraša Mostara kaže kako ova populacija koja danas nema nikakva prava vidi da se u državi dešava nešto ružno, a da nema istovremeno adekvatne reakcije od bilo kojeg političkog subjekta u BiH.

"Svi čekaju formiranje vlasti i zaziru od jasnih izjava i kvalifikacije određenih aktivnosti iz određenih centara moći, od oba susjeda. Oni otvoreno agituju na BiH. Ovo je jedan od bitnih momenata u kojim se treba skrenuti pažnja da smo na udaru i Hrvatske i Srbije. Osjetili smo sve negativnosti na svojoj koži. Definitivno je vrijeme da se počne drugačije razmišljati", naglasio je Hajdarović.

Slaven Kovačević, uvodničar na večerašnjoj tribini i savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, smatra da se od diplomatske agresije susjeda BiH može odbraniti samo konzistentnom vanjskom politikom.

"Ona mora pred institucijama EU i NATO-a ukazati da se radi o miješanju u unutrašnja pitanja BiH i da to po međunarodnom pravu ne može biti prihvaćeno. Drugi način je strategija u vanjskoj politici koja će promivisati naše vanjskopolitičke ciljeve, a ne da institucije ove zemlje budu u funkciji vanjskopolitičkih ciljeva susjednih zemalja. Nadam se da će novi sastav Predsjedništva koje je nosilac vanjske politike, imati strateški pristup tom dijelu koje se zove vanjska politika, jer dosad mi se čini da je ona bila prepuštena ad hok odlučivanju pojedinih članova Predsjedništva", izjavio je.

Kovačević smatra da sve presude koje su došle iz Haaga su pravni dokumenti koje mora poštivati i naša zemlja, kao i susjedne, da jedino tako dolazi do izgradnje povjerenja temeljenog na određenom pomirenju, ove nepobitne pravne činjenice se moraju uvažiti.

"Takve su kakve jesu. Njima treba pristupiti bez strasti i prevelikih emocija. Njih treba dobijati više na pravni, a što manje na politički način. Ako te presude uđu u domen razmatranja bilo kojih političkih opcija u BiH, onda se dogovor nikada neće postići. Udruženi zločinački poduhvat temeljen je na zajedničkom cilju i podrazumijevao je više osoba koje su isplanirale cilj, način provođenja i program sve do cilja. Plašim se da je zajednički cilj živ i danas. To je problem", zaključio je Kovačević.

Kao uvodničar prisutnima se obratio i Emir Suljagić, a tribinom je moderirao Edin Batlak.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog suda je krajem 29. novembra 2017. godine utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od Hrvatske.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić na 20 godina zatvora, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.