Performans sjećanja na pisti
10

Logoraši iz Omarske ponovo "preživljavali" 1992. godinu

Klix.ba
Aktivistička grupa Stop Genocide Denial i prijatelji, su danas na autentičnom prostoru betonske piste bivšeg logora smrti Omarska izvela performans u kojem je prikazan dio brutalnosti kojoj su zatočenici bili izloženi od strane logorskih čuvara.
Performans na betonskoj pisti bivšeg logora smrti Omarska
Performans na betonskoj pisti bivšeg logora smrti Omarska
Grupa aktivista Stop Genocide Denial je danas sa prijateljima, na autentičnom prostoru betonske piste bivšeg logora smrti Omarska, izvela performans u kojem je prikazan dio brutalnosti koje su zarobljenici trpjeli od čuvara logora.

Komemoraciji prijedorskim žrtvama prisutvovali su, između ostalih, Ed Vulliamy i Eduardo Gonzales Cueva, koji su bili iznenađeni i potreseni jezivim prizorom iživljavanja nad bespomoćnim ljudima.

Emir Hodžić, aktivista SGD-a se uživio u ulogu logorskog čuvara, a među onima koji su slušali njegove naredbe i prijetnje su bili i preživjeli logoraši Omarske. Neki od njih su bili vidno uzbuđeni i drhtali su na svaki Hodžićev povik, vjerovatno ponovo preživljavajući traume. To je čitavom performansu dalo uvjerljivost i ostavilo jak dojam na posjetioce, kojih je bilo više od pet stotina.

Poenta performansa je da se vizuelno prikaže brutalnost i dehumanizacija kojoj su bili izlozeni logoraši. Na autentičnom prostoru bivšeg logora Omarska, gdje su zarobljenici '92. godine bili mučeni.

"Ovakvi prizori trebaju podsjetiti prisutne zašto se i dalje borimo za prava na sjećanje i zašto je važno suprotstaviti se onima koji negiraju zločine '90-ih", kaže Hodžić.

Kako su kazali učesnici, svima je bilo veoma teško uživjeti se u svoje uloge, a naročito bivšim logorašima Omarske.