{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Lliberalizacija viznog režima i organizirani kriminal na Zapadnom Balkanu"

F
23.3.2010. u 12:33
0
0
"Lliberalizacija viznog režima i organizirani kriminal na Zapadnom Balkanu"
0
"Lliberalizacija viznog režima i organizirani kriminal na Zapadnom Balkanu"
Liberalizacija viznog režima i organizirani kriminal na zapadnom Balkanu, tema je regionalne konferencije upriličene danas u Sarajevu u organizaciji Fondacije "Friedrich Ebert" - Ureda u Sarajevu i Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke.
Sudionici skupa - predstavnici vladinog i nevladinog sektora te akademske zajednice iz zemalja regiona i eksperti iz Evropske unije (EU) razmatraju proces liberalizacije viznog režima u širem kontekstu, uključujući političke i organizacione pretpostavke, s posebnim osvrtom na aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini koja, nakon ispunjavanja uvjeta iz "Mape puta", čeka na signal iz Bruxellesa.

Obraćajući se u uvodnom dijelu konferencije direktor Fondacije "Friedrich Ebert" Sarajevo Paul Pasch istaknuo je očekivanje da će do liberalizacije viznog režima za bh. građane doći u toku ove godine, podsjećajući da je izostavljane BiH iz tog procesa u percepciji građana naše zemlje pobudilo negativne emocije - odbačenosti i izolacije.

"Odluka Evropske komisije da odobri liberalizaciju viznog režima za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a izostavi Bosnu i Hercegovinu i Albaniju izazvala je brojne reakcije u regionu, ali i unutar EU - kazao je Pasch, ocijenivši da je to bio ozbiljan udarac odnosima BiH i EU, te dovelo do narušavanja uzajamnog povjerenja."

Sudionike konferencije pozdravio je direktor Centra za međunarodne odnose Banja Luka Miloš Šolaja, potcrtavajući da je liberalizaciju viznog režima neophodno posmatrati u širem kontekstu te da to ne znači samo "normativno dizanje rampe", nego da se radi o mnogo kompleksnijem procesu.

Po njegovim riječima, liberalizacija viznog režima nije gotova stvar, nego je to proces koji je pod stalnim monitoringom i koji podrazumijeva ozbiljan pristup reformama koje je neophodno provesti na putu približavanja evropskim integracijama te daljnje korake na legislativnom i planu jačanja efikasnosti i odgovornosti institucija.

Kako je rečeno, proces liberalizacije viznog režima nije samo uvrštavanje na bijelu Šengen-listu, nego znači i jačanje pretpostavki za jačanje pozitivnih procesa, uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala te predupređivanje svih eventualnih zloupotreba u formi lažnog traženja političkog azila, ili na neki drugi način.

Ocijenjeno je da ovaj proces, nadalje, otvara mogućnost za razmatranje pitanja radnih viza te za određene zahvate na planu legislative kojom su regulirani radni i poslovni te finansijski odnosi.

Regionalna konferencija u Sarajevu predstavlja nastavak istoimene konferencije održane u oktobru u Banjoj Luci, a njen rad se odvija u tri panela posvećena sigurnosti BiH u kontekstu viznog režima, evropskoj regulativi i viznom režimu te utjecaju izazova sigurnosti u regionu na liberalizaciju viznog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: