{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira

F
3.11.2011. u 19:14
0
5
Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira
0
Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira
Zgrada Rektorata Unuverziteta u Sarajevu
"Mir je uvijek bio temeljna težnja čovječanstva, ali uprkos inteligenciji i mogućnostima, ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira", izjavio je danas direktor Međunarodnog instituta "Obrazovanje za mir" H.B. Danesh na tribini koju je Univerzitet u Sarajevu organizirao o temi "Na miru zasnovano obrazovanje“.
Ističući da postoje, hronološki, tri kategorije pogleda na svijet: prvi zasnovan na opstanku, drugi na identitetu i treći, zasnovan na jedinstvu, Danesh je naglasio da "kada ste edukator, obrazujete budućnost čovječanstva i postajete kreator bilo za civilizaciju rata bilo za civilizaciju mira."

Direktorica Instituta za mir na Balkanu Nagmeh Sobhani-Izadinia predstavila je na tribini dosadašnje rezultate programa "Obrazovanje za mir“.

Od 2000. do 2007. godine, oko 80.000 učenika, kao i 5.000 nastavnika, školskog i administrativnog osoblja, aktivno je bilo uključeno u ovaj program i može se reći, ako se ovom zbiru dodaju i roditelji koji su učestvovali, da je više od 100.000 građana Bosne i Hercegovine imalo koristi od tog programa, navela je.

"Kao program koji prožima cijeli nastavni plan i program, angažira mlade ljude u temeljito proučavanje univerzalnih principa u svakom školskom predmetu tako da oni mogu primijeniti ove principe u svakodnevnom životu i društvu uopće.

Metodologija obrazovanja za mir unapređuje kvalitet podučavanja i učenja tako što uvodi raznovrsna moderna, interaktivna, procesno usmjerena nastavna pomagala fokusirana na učenika“, istakla je Sobhani-Izadinia.

Program "Obrazovanje za mir“ je od početka razvijan uz potpuno učešće edukatora i školskih administratora širom Bosne i Hercegovine - objavljeno je na web siteu Sarajevskog univerziteta.

Počevši od pilot faze 2000. godine, podržan od mreže donatorskih zemalja, imao je tako značajne rezultate da je dobio priznanja i odobrenja od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova, svih 13 ministarstava obrazovanja, svih pedagoških zavoda i zavoda za školstvo, Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Ureda visokog predstavnika (OHR) i Misije OSCE-a u BiH.

Vlada Bosne i Hercegovine je tada, putem obrazovnih vlasti, zatražila da se program proširi na cijelu zemlju, navedeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: