{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira

F
3.11.2011. u 19:14
0
5
Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira
0
Ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira
Zgrada Rektorata Unuverziteta u Sarajevu
"Mir je uvijek bio temeljna težnja čovječanstva, ali uprkos inteligenciji i mogućnostima, ljudska bića do sada nisu uspjela stvoriti istinsku civilizaciju mira", izjavio je danas direktor Međunarodnog instituta "Obrazovanje za mir" H.B. Danesh na tribini koju je Univerzitet u Sarajevu organizirao o temi "Na miru zasnovano obrazovanje“.
Ističući da postoje, hronološki, tri kategorije pogleda na svijet: prvi zasnovan na opstanku, drugi na identitetu i treći, zasnovan na jedinstvu, Danesh je naglasio da "kada ste edukator, obrazujete budućnost čovječanstva i postajete kreator bilo za civilizaciju rata bilo za civilizaciju mira."

Direktorica Instituta za mir na Balkanu Nagmeh Sobhani-Izadinia predstavila je na tribini dosadašnje rezultate programa "Obrazovanje za mir“.

Od 2000. do 2007. godine, oko 80.000 učenika, kao i 5.000 nastavnika, školskog i administrativnog osoblja, aktivno je bilo uključeno u ovaj program i može se reći, ako se ovom zbiru dodaju i roditelji koji su učestvovali, da je više od 100.000 građana Bosne i Hercegovine imalo koristi od tog programa, navela je.

"Kao program koji prožima cijeli nastavni plan i program, angažira mlade ljude u temeljito proučavanje univerzalnih principa u svakom školskom predmetu tako da oni mogu primijeniti ove principe u svakodnevnom životu i društvu uopće.

Metodologija obrazovanja za mir unapređuje kvalitet podučavanja i učenja tako što uvodi raznovrsna moderna, interaktivna, procesno usmjerena nastavna pomagala fokusirana na učenika“, istakla je Sobhani-Izadinia.

Program "Obrazovanje za mir“ je od početka razvijan uz potpuno učešće edukatora i školskih administratora širom Bosne i Hercegovine - objavljeno je na web siteu Sarajevskog univerziteta.

Počevši od pilot faze 2000. godine, podržan od mreže donatorskih zemalja, imao je tako značajne rezultate da je dobio priznanja i odobrenja od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova, svih 13 ministarstava obrazovanja, svih pedagoških zavoda i zavoda za školstvo, Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Ureda visokog predstavnika (OHR) i Misije OSCE-a u BiH.

Vlada Bosne i Hercegovine je tada, putem obrazovnih vlasti, zatražila da se program proširi na cijelu zemlju, navedeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: