Teško stanje
22

Ljubuški: Dva kanadera iz Hrvatske gase požare na teško pristupačnom terenu Gornjih Radišića

Piše: R. D.
Foto: Radio Ljubuški
Foto: Radio Ljubuški
Teško stanje oko požara na širem lokalitetu Ljubuškog trebalo bi biti okončano nakon gašenja sa dva kanadera iz Hrvatske, koji su došli pomoći vatrogascima i Civilnoj zaštiti ZHK.

Požar koji se jučer pojavio kod Gornjih Radišića danas se proširio na lokalitet Mostarskih Vrata, nakon što su u opasnost došla i kuće, načelnik Ljubuškog i Vlada ovog kantona pozvali su u pomoć Vladu Republike Hrvatske.

"Dva kanadera već nalijeću drugi put, u svakom naletu ispuštaju po tri vodene 'bombe' i odmah se osjeti pozitivan efekat, to su informacije koje primamo sa terena", kazali su za Klix.ba u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Ljubuški.

Mišljenje vatrogasaca i odgovornih u Civilnoj zaštiti je da se požar ovih razmjera ne smije pustiti da uđe u noć, tako da je uslijedila brza reakcija kanadera iz susjedna Hrvatske.

"Požar se gasi na velikoj visini, teren je teško prohodan, ali širenje požara direktno ugrožava privatnu imovinu. Svi vatrogasci koje imamo u našem kantonu, potpomognuti lokalnim stanovništvom sa naprtnjačama nisu mogli mnogo uraditi, ali dejstvo kanadera bi trebalo do noći požar dovesti pod kontrolu", kazali su nam u PVJ Ljubuški.

Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK nam je kazao kako se iskoristio međudržavni sporazum sa RH oko djelovanja na pograničnom području te da je intervencija kanadera iz susjedne države došla u rekordnom roku.

"Kad smo iscrpili sve naše resurse preko Ministarstva vanjskih poslova BiH tražili smo pomoć od Republike Hrvatske. Zahtjev je otišao oko 13 sati, a kanaderi su iznad Ljubuškog bili već iza 17 sati. Stanje je već mnogo bolje i mislim da ćemo uspjeti ovaj veliki požar ugasiti vrlo skoro", kazao je za Klix.ba Drago Martinović.