Najvažnija sigurnost
38

Ljubo Bešlić: Priča o koncertu prešla je u sferu politikanstva, žao mi je što se sve to gura u Mostar

Piše: R. D.
Ljubo Bešlić (Foto: Klix.ba)
Ljubo Bešlić (Foto: Klix.ba)
Jednu od protokolarnih aktivnosti mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića novinari su iskoristili da mu postave pitanje o skupu podrške za šest visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne, koje je zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u periodu od 1992. do 1994. godine Haški tribunal prvostepeno osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Pomenuta aktivnost planirana je 8. juna, a predviđen je nastup kontroverznog izvođača Marka Perkovića Thompsona.

Bešlić je kazao kako Grad Mostar još nije dobio nikakav službeni zahtjev za zabranu skupa, a za Thompsona je ustvrdio da je i ranije nastupao u Mostaru te da nije bilo nikakvih problema.

"Koliko ja znam nema nikakvih sudskih zabrana niti kakvih viših instanci Bosne i Hercegovine, tako da nema nikakav pravno valjan razlog da se koncert ne održi. Imali smo različitih drugih koncerata koji su isto tako mogli doći na udar, ali Mostar tu pokazuje širinu i ne želimo praviti probleme unutar grada", rekao je Bešlić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Pozvao je građane da se suzdrže od bilo kakvih loših konotacija i poručio da je neko za, neko protiv, ali da je najvažnija sigurnost i stabilnost.

Prokomentirao je i drugostepeni postupak u Hagu te je kazao kako procjena rizika ovog skupa nije na njemu, već na policiji i sigurnosnim službama. Još je ponovio da je cijela situacija prešla u sferu politikanstva, vjerovatno zbog stanja u Bosni i Hercegovini, te je izrazio žaljenje što se sve to "gura u Mostar".