Odbacili optužbe
16

Ljubo Bešlić: Cilj napada je politički pritisak na mene i moje saradnike

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Čelnici Grada Mostara na posebnoj konferenciji za mediji odbacili su sve optužbe za finansijske malverzacije u sektoru komunalne privrede izrečene od Mreže "Naše društvo".

Ljubo Bešlić je optužbe okarakterisao kao zabavljanje javnosti i pokušaj kaljanja ugleda institucije Grada Mostara.

"Zlonamjerne i proizvoljne navode o kršenju zakona,uredbi te odluka Gradskog vijeća iz djelokruga obavljanja poslova komunalnih djelatnosti u Gradskoj upravi Mostara, smatram krajnje neozbiljnim. Vrlo transparentno i provjerljivo je iskazan utrošak ovih sredstava kroz objavljene izvještaje o izvršenju budžeta u službenim glasilima", izjavio je Bešlić.

Kazao je kako je iznos za navedenih devet godina u komunalnu djelatnost oko 58 miliona KM, što je velika razlika u odnosu an tvrdnje o 105 miliona. Napomenuo je da je u tih 58 miliona sadržano i nešto više od 15 miliona utroška električne energije.

"Krajnje je neozbiljno izlaženje u javnost s tzv. dokazima koji se temelje na anonimnim prijavama građana ili uposlenika Gradske uprave. Za provjeru pritužbi postoje službeni organi i institucije ove države. Iz ovog se vidi da je cilj i politički pritisak te diskreditacija mojih saradnika i mene u javnosti. Ova kampanja je očito koordinirana iz nekih novonastalih strančica i njihovih mentora, koje djeluju u Mostaru. To je vidljivo i kroz nedavno dani intervju jednog takozvanog akademskog građanina grada Mostara", zaključio je Bešlić.

Omer Pajić, načelnik Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, odbacio je tvrdnje nevladinog sektora te kazao kako je sve rađeno po zakonu, a da se njegov potpis nalazi na dokumentima koji su ranije kontrolisani od strane službenika na terenu. Predočio je i račune o zbrinjavanju pasa lutalica.

Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove i okoliš, pojasnio je procedure izvođenja radova i plaćanja te kazao da ako zbog kašnjenja budžeta ili drugih razloga se ne donese ZKP vrijedi program i ugovor iz prošle godine.

Izet Šahović, načelnik Odjela za finansije odbacio je optužbe da se finansijska dokumantacija unuštava te kazao da je Udruzi Futura dostavljena sva tražena dokumentacija.

Podsjećamo, Mreža "Naše društvo" optužila je odgovorne u Gradu Mostaru za zloupotrebe položaja i finansijske malverzacije u komunalnom sektoru te predala krivične prijave nadležnim službama.