Film o "lovu na ljude"
270

Ljubiša Ćosić najavio tužbu zbog filma "Sarajevo Safari", reagovao Institut za istraživanje genocida

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavio je da će podnijeti krivičnu tužbu protiv slovenskog reditelja Mirana Zupaniča zbog filma "Sarajevo Safari", a to je izazvalo i reakciju Instituta za istraživanje genocida u Srebrenici Kanada koji mu je uputio otvoreno pismo.
Ranije tokom dana objavljeno je kako će gradonačelnik Istočnog Sarajeva tužiti reditelja filma "Sarajevo Safari" Mirana Zupaniča zbog, kako je naveo, "gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom 'Sarajevo Safari'".

Naveo je da je film pokrenuo veliku veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane "snajper turiste" koji su plaćali da tokom posljednjeg rata u BiH s položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u Sarajevu.

Nakon ove objave, reagovali su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada uputivši mu otvoreno pismo.

"Poručujemo Ćosiću da je ovo je vrijeme istine, pravde i institucionalizacije kulture sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Bosni i Hercegovini", poručili su.

"Ovo je vrijeme kada umjetnost počinje širiti istinu o morbidnom 'lovu' na žive ljude u Sarajevu koja je zaprepastila javnost. Ovo je vrijeme istine o strašnom, ljudskom umu do tada nepoznatom 'lovu' bogatih i utjecajnih stranaca, koji su plaćali za ubijanje, sa srpskih položaja, već dehumaniziranih ljudi u opkoljenom Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu", navodi se u nastavku.

"Istina o zločinu u opkoljenom Sarajevu je problem samo onima kojima smeta bolja budućnost države Bosne i Hercegovine s istinom i pravdom. Kriminalizacija istine i pravde je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori u kojoj i vi učestvujete. Pridružite se istini i pravdi u ime bolje budućnosti naše, trebalo bi biti i vaše države Bosne i Hercegovine", zaključili su u pismu.