|

Ljubićeva prijetnja Rubikonom između pucnja u prazno i revitalizacije tzv. Herceg-Bosne

Ljubićeva prijetnja Rubikonom između pucnja u prazno i revitalizacije tzv. Herceg-Bosne
276
Piše: S. Hambo
22.8.2017. u 15:35
473
komentara
276

dijeljenja
Ljubićeva prijetnja Rubikonom između pucnja u prazno i revitalizacije tzv. Herceg-Bosne Dragan Čović i Božo Ljubić
Na jučerašnjoj sjednici HNS-a u Mostaru jedan od čelnih ljudi tog tijela Božo Ljubić je kazao da će se, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, dogoditi vanredno zasjedanje HNS-a na kojem će biti donesene strateške odluke kojima će se promijeniti politička paradigma prema parametrima u BiH i prema aktuelnim rješenjima. To bi, kako je kazao, značilo prelazak Rubikona.
Jedno je jasno, izbori 2018. godine moraju se održati, bez obzira na sve. Ono što je ipak upitno jeste implementacija izbornih rezultata. Ukoliko se Izborni zakon ne izmijeni, rezultate izbora neće biti moguće sprovesti. U cijeloj priči indikativna je Ljubićeva najava da neusvajanje HNS-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona znači prelazak Rubikona. Postavlja se pitanje da li to znači neki sukob ili političku krizu.

Stranke u HNS-u, a prije svega HDZ, imaju mogućnost da, ukoliko njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona ne bude usvojen, blokiraju uspostavu vlasti nakon izbora 2018. godine. Sociolog i politički analitičar Slavo Kukić smatra da je priča o Rubikonu blef koji je HNS plasirao svjesno te da je to pucanj u prazno.

Rubikon je prazna priča"Izjave rukovodstva HNS-a o prelasku Rubikona ukoliko se ne usvoji njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona je pucanj iz prazne puške, odnosno pokušaj igre na emocije i zastrašivanje. To je igra koju već igra Milorad Dodik u RS-u. Čak i Dragan Čović zna da je to prazna priča", kazao je Kukić za Klix.ba.

Kukić smatra da za bilo kakav prelazak Rubikona HDZ nema realnu snagu, a za bilo kakav potez koji bi se mogao protumačiti kao prelazak Rubikona HDZ i HNS nemaju podršku ni među bosanskohercegovačkim Hrvatima, smatra Kukić.

Ipak, ukoliko u krajnjoj mjeri ne dođe do izmjena Izbornog zakona, postavlja se pitanje narednih poteza i HDZ-a i HNS-a. Hoće li to biti blokada izbora, ili blokada implementacije rezultata izbora, ukoliko rezultat na izborima po rukovodstvo HDZ-a ne bude povoljan.

"Bez rezultata narednih izbora teško je predvidjeti kako bi zagovornici HNS-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona mogli reagovati u smislu eventualnih blokada. Za takvo nešto potrebno je imati snagu. Smatram da će građanske ili ljevičarske stranke prije svega smoći dovoljno snage da onemoguće bilo kakvu vrstu blokada. Draganu Čoviću nije problem blokada zakonodavne ili izvršne vlasti. Njemu je bitno da i naredne četiri godine bude član Predsjedništva BiH kako bi se imunitetom zaštitio od krivične odgovornosti za radnje koje mu se stavljaju na teret. Ipak, siguran sam da, ukoliko građanska opcija bude imala dovoljno pameti, nikakva blokada neće biti moguća", poručuje Kukić.

Obnavljanje tzv. Herceg-BosneS druge strane, dosta radikalne stavove o ovom pitanju iznio je Mario Karamatić, delegat Hrvata u Domu naroda BiH, koji je kazao da će predati zahtjev za revitalizaciju tzv. Herceg-Bosne ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona koje će značiti ravnopravnost Hrvata.

"HSS je pokrenuo aktiviranje članova Bečke konvencije i revitalizaciju tzv. Herceg-Bosne. Mi bismo išli s inicijativom prema Hrvatskoj da pokrene pitanje revitalizacije tzv. Herceg-Bosne. To bi bio dugoročan proces. Ipak, najlagodniji izlaz iz cijele priče je da ključni politički akteri dogovore minimalne izmjene Izbornog zakona, u suprotnom ćemo imati dugoročnu blokadu", kazao je Karamatić za Klix.ba.

Poručuje kako je Ljubo Bešlić ničim izazvan gradonačelnik Mostara zbog slične situacije, a ukoliko se ne izvrše izmjene Izbornog zakona možemo doći u poziciju da npr. Fadil Novalić bude dugogodišnji premijer FBiH.

"U potpunosti su nerealne priče o revitalizaciji Herceg-Bosne, što zagovara marginalni Mario Karamatić. Niti su vremena s početka 1990-ih, niti će se Hrvatska upustiti u takvu avanturu", zaključio je Slavo Kukić.
Prijavi grešku


Komentari (473)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...