"Bakirov Vulin"
143

Ljubić: Postavlja se pitanje prihvatljivosti Komšića u vlasti čak i kao SDA-ovog partnera

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je kako se postavlja pitanje prihvatljivosti Demokratske fronte (DF) u procesu formiranja vlasti čak i kao "partnerova partnera".

Ljubić je komentarisao jučerašnju izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da BiH mora provesti presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku, bez čega, kako kaže, nema evropskog puta, dok presude Ustavnog suda BiH gotovo nije ni spomenuo.

Ljubić je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis (HMS) kazao kako se dvoumi bi li uopće komentarisao Komšićeve izjave iz razloga što kao član Predsjedništva BiH "nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda, a kao stranački lider nije naročito relevantan".

"Zapravo Komšićevu ulogu u politici 'političkog Sarajeva' bih mogao usporediti s ulogom Aleksandra Vulina u srbijanskoj politici. Niti jedan niti drugi sami po sebi, niti njihove stranke, nisu relevantni osim ako su glasnogovornici politika Aleksandra Vučića odnosno Bakira Izetbegovića. Slučajno ili ne, Vulin je ministar odbrane u Srbiji, a Komšićev DF reflektira na ministra obrane u BiH", izjavio je Ljubić za HMS.

U tome što neko insistira da se provede presuda Evropskog suda za ljudska prava po predmetu Sejdić-Finci, i ostalim povezanim, Ljubić ne vidi ništa sporno.

"To je i politika Hrvatskog narodnog sabora BiH, uz uvjet da se pozicija tri konstitutivna naroda izjednači glede utjecaja na izbor legitimnog predstavnika, što je sada jedino Hrvatima onemogućeno", naglašava Ljubić.

Po Ljubićevom mišljenju problem je što je Komšić opetovano potvrdio da je jedini motiv ulaska njegove stranke u vlast "onemogućiti usvajanje izmjena Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i predmetu Mostar".

"Dakle, Izetbegović ga i pored toga ili upravo zbog toga stavlja u 'bošnjačku reprezentaciju' za uspostavu vlasti u Federaciji BiH i Vijeću ministara BiH. Provedbu ovih presuda Ustavnog suda BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona temeljem ovih presuda, HNS drži strateškim hrvatskim nacionalnim interesom, ali i strateškim državnim interesom, preduvjetom za stabilizaciju političkih odnosa u BiH neophodnih na putu u EU. Temeljem toga, iznoseći svoje osobno mišljenje, postavlja se pitanje prihvatljivosti stranke koja to negira čak i kao partnerova partnera", zaključio je Ljubić.