BiH
16

Ljubić: Od japanskih političara možemo naučiti o političkoj odgovornosti

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s delegacijom Predstavničkog doma Parlamenta Japana, da od Japanaca možemo naučiti o kulturi rada, značaju obrazovanja, skromnosti i štedljivosti, a bh. političari o političkoj odgovornosti i transparentom trošenju javnih sredstava.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ljubić se zahvalio gostima na pomoći koju je Japan pružio Bosni i Hercegovini tokom i nakon rata te nakon majskih poplava, iako u Japanu više od 200.000 građana još boravi u privremenom smještaju nakon zemljotresa i cunamija koji je pogodi tu zemlju 2011. godine.

On je podsjetio da je Japan drugi najveći donator u obnovi BiH s više od 500.000 miliona eura, te da je riječ o najkvalitetnijim donacijama koje su stizale, a radi se o, između ostalog, skupoj medicinskoj opremi i prijevoznim sredstvima.

Foto: FENA
Foto: FENA

Ljubić je na pres-konferenciji, nakon susreta s japanskom delegacijom, istakao da i pored odličnih bilateralnih odnosa između dviju zemalja postoji dosta prostora za unapređenje saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

"Naše današnje goste smo zamolili da nastavimo sa zaključenjem sporazuma za unapređenje saradnje, prvenstveno o zaštiti investicija, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kulturnoj saradnji i o viznoj liberalizaciji", kazao je Ljubić.

On je dodao da su preporučena određena područja koja bi bila interesantna japanskim investitorima, poput proizvodnje zdrave hrane, obnovljivih izvora energije, kao i kulturnu saradnju i turizam.

Predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Japana Bunmei Ibuki rekao je da je tokom sastanka izrazio saučešće bh. kolegama zbog žrtava majskih poplava, te zahvalnost za podršku koju je BiH pružila Japanu nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Foto: FENA
Foto: FENA

Istakao je da Japan izuzetno cijeni i podržava napore na pomirenju bh. naroda, istakavši da najveći problem BiH predstavlja nezaposlenost i recesija, za čije je prevazilaženje potreban ekonomski razvoj.

Ibuki je kazao da je ranije upoznat o februarskim protestima u BiH zbog socijalne nestabilnosti, te da se nada da će predstojeći izbori proteći u najboljem redu i da će nova vlast biti brzo formirana, što bi bila dobra poruka za svijet.

"Investitori sami biraju gdje ulažu svoja sredstva ali nadam se da će BiH biti prepoznata kao atraktivna prilika, a osim toga BiH ima ambasadu u Tokiju čija je uloga u tom procesu vrlo bitna", naglasio je Ibuki.

On je naveo da će 2016. godine biti obilježena 20. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Japana.

Ibuki je dodao da je na današnjem sastanku s zvaničnicima Predstavničkog doma PSBiH dogovoreno unapređenje saradnje.

Delegacija Predstavničkog doma Parlamenta Japana boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje će se susresti i sa članovima Predsjedništva BiH, te posjetiti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.