Sastanak u Mostaru
0

Ljubić očekuje dogovor od predsjedavajućem VM-a

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić očekuje da politički lideri na sastanku u Mostaru 5. septembra postignu dogovor o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Ljubić smatra realnim da se u Mostaru dogovore načela rada nove vlasti i raspodjela ministarskih pozicija, nakon čega bi uslijedio i dogovor o budućem predsjedavjućem Vijeća ministara.

"Nismo dobili odgovor lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, ali očekujemo da će doći. Tokom sedmice ćemo imati još kontakata sa njima", rekao je Ljubić Srni.

Komentarišući inicijativu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da Posavina bude uređena kao poseban distrikt, Ljubić je rekao da nije vrijeme za takve inicijative s obzirom na to da je na pragu formiranje Vijeća ministara i otvaranje mogućnosti za promjenom Ustava. 

"U okviru toga se može razgovarati o svim pitanjima", pojasnio je on, napominjući da se hrvatski narod nikada nije odrekao Posavine kao integralnog dijela federalne jednice sa hrvatskom većinom.

Sadašnji fokus političara, prema njegovoj ocjeni, jeste formiranje Vijeća ministara i parlamentarne većine, nakon čega treba ući u reformu Ustava, odnosno razmatrati hrvatsku poziciju i implementaciju presude "Sejdić -Finci".

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić sazvali su za ponedjeljak, 5. septembra, u Mostaru sastanak političkih lidera na kojom će se razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH. Učešće na sastanku do sada su potvrdili lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić i SDA Sulejman Tihić, a očekuje se i dolazak lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije.