Glavno vijeće HNS-a
20

Ljubić: Kandidatskog statusa za BiH neće biti bez izmjene Izbornog zakona

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Glavnog vijeća HNS Božo Ljubić danas je u Mostaru kazao da kandidatskog statusa za BiH neće biti bez izmjena Izbornog zakon, te izrazio nadu da će do njih ipak doći tokom ove godine.

"U tom uvjerenju dijelom me učvršćuje činjenica da će se morati provesti odluke Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava iz Strasbourga, a s druge strane da nema kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine bez usvajanja Izbornog zakona", kazao je Ljubić novinarima nakon sjednice HNS-a gdje je upravo to bila jedna od ključnih tema.

Ističe da Izborni zakon treba garantovati integritet izbornog procesa i da treba uključiti suvremenu tehnologiju kako ne bi bilo inženjeringa, a ohrabrenje je, kako navodi, i to što iz međunarodne zajednice stižu signali da će se to morati uraditi

"Najvažnije je da mi ovdje uz dovoljnu dozu odgovornosti steknemo i hrabrost da krenemo stabilizaciji političkih prilika kojih u BiH neće biti dok god se legitimni predstavnici tri legitimne strane ne dogovore o minimumu zajedničkih stavova u vezi strukture i budućnosti BiH. Tu nam visoki predstavnik i naši strani partneri, uključujući i američku administraciju, mogu samo pomoći", naglasio je Ljubić.

To po njegovim riječima znači da su EU i Njemačka odlučne da pomognu BiH da preskoči prvi neophodni korak u svojoj političkoj stabilizaciji.

"Zato ja vjerujem da će Christian Schmidt biti posljednji visoki predstavnik u BiH i da će njegova misija biti da pomogne nama u BiH da postignemo taj minimum saglasnosti u vezi budućnosti i samoodrživosti BiH. A ponavljam da nje ne može biti bez toga da se tri etničke nacije dogovore u vezi osnovnih principa, a ti principi su zacrtani u Ustavu BiH. Prema tome prvi korak u tom pravcu treba biti Izborni zakona BiH, koji će omogućiti da legitimni predstavnici tri naroda konačno krenu prema onim bitnim reformama koje su neophodne da bi se pozabavili onim što život znači. To su socio-ekonomske reforme, ali ponavljam, kandidatskog status BiH neće biti bez usvajanja Izbornog zakona", ustvrdio je Ljubić.

Uzda se u pomoć Hrvatske navodeći kako je do sada i kako će u buduće, preko EU činiti sve da se BiH pomogne, da ispuni sve uslove koji su neophodni za stjecanje kandidatskog statusa i kasnije za počinjanje pregovora.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Prema tome ja vjerujem da visoki predstavnik tu može pomoći, a njegovo imenovanje ispred najutjecajnije zemlje EU je ujedno i poruka, a rekao bih i nada za nas u BiH da ćemo imati jednu djelotvornu pomoć", kazao je Ljubić.

Podsjeća da je BiH podijeljena na dva entiteta i da trenutno postoje zablude kod onih koji ne žele promjene, uvjereni da je status quo bolje rješenje za njihove nacionalne interese, jer, kako navodi, to realnost demantuje.

"BiH 25 godina poslije rata se nalazi u stanju da je protektorat međunarodne zajednice i nalazi se u demografskom osipanju. Prema tome problem BiH i svih njezinih građana je svaki pokušaj zadržavanja statusa quo jer je to korak nazad. Trebamo sa punom državničkom odgovornošću i hrabrošću pristupiti prvom koraku koji bi trebao harmonizirati odnose u BiH, da krenemo trošiti energiju za nešto što je zajednički interes svih naroda i građana BiH", zaključio je Ljubić.