I dalje bez državne vlasti
0

Ljubić: Ipak sam optimist

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Sastanak šestorice lidera političkih stranaka u BiH nije rezultirao toliko očekivanim dogovorom o formiranju Vijeća ministara i pokretanju s "mrtve tačke" na kojoj je BiH proteklih 13 mjeseci.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je nakon sastanka da je i dalje optimisti "zbog tonova koji su vladali na sastanku" te da vjeruje da bi dogovor mogao biti postignut do kraja novembra.

"Ponudio sam jedan model za razgovore na način da je nesporno da sve stranke podržavaju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat iz bloka HDZ - HDZ 1990. Temeljem toga, ovom bloku pripadaju još dva hrvatska mjesta. Prijedlog je slijedio metodologiju koju smo imali u Brčkom, po principu da Hrvati biraju predsjedavajućeg Vijeća ministara, da paket od tri ministarstva uključuje Ministarstvo vanjskih poslova dok paket od četiri ministarstva podrazumijeva ostala ministarstva među kojima i jedno mjesto za pripadnike nacionalnih manjina i onih koji se tako izjašnjavaju", pojasnio je Ljubić.

Prijedlog je, tvrdi Ljubić, principijelno prihvatio Dragan Čović i blok SDS - SNSD, ali su stvari "zapele", tvrdi Ljubić, na SDP-u i SDA. "Nakon što je strana iz RS-a prihvatila ponudu od tri ministarstva među kojima nije MVP pod uvjetom da od četiri državne agencije koje identificiramo kao najvažnije prvi biraju dvije, a što hrvatska strana može prihvatiti, SDP i SDA su tražili da odmah odlučimo o svim državnim agencijama kojih ima više od 60. To nije bilo moguće", rekao je Ljubić.

Podsjetio je da će svih šest lidera za deset dana boraviti u Italiji, u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, na kolokviju o Ustavu BiH i njegovoj usklađenosti s evropskim standardima te iznio očekivanje da će, sukladno današnjim tonovima na sastanku, doći do dogovora. "Što se mene tiče, danas sam bio spreman postići dogovor o zakonima iz euroatlantskog paketa, ali zaključak je bio da od toga ne bi bilo velike koristi ako ih nema ko implementirati", rekao je Ljubić.

Na pitanje novinara da li je HDZ 1990 spreman na promjene zakona da bi bili održani prijevremeni izbori, Ljubić je rekao da HDZ-u 1990 ne bi smetali prijevremeni izbori jer smatra da bi rezultat stranke bio značajno bolji.

"Međutim, niti postoji zakonski osnov niti koristi od njih jer bi ti izbori, s obzirom na radikalizaciju političkih stajališta, donijeli sličnu konfiguraciju, ako ne i još izrazitiju polarizaciju. Od prijevremenih izbora nema koristi već samo štete jer bi predizborna kampanja dodatno zaoštrila stanje koje je i tako dovoljno bremenito tenzijama", izjavio je Ljubić. Dodao je da su matrice i paradigme danas vrlo slične onima iz kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih.

"To su sukobi na sportskim borilištima koji su simptom bolesti, a ne bolest jer se, izvještavanje javnih medija koje je propagandističko, a ne informativno, pokušaji ostvarenja dominacije, itd.", pojasnio je Ljubić. Tvrdi da na današnjem sastanku nije bilo riječi o Vladi Federacije BiH mada priznaje da je to "bolna tačka" hrvatskog bloka.

"Mi smo danas bili spremni na dogovor o Vijeću ministara, ali ne na način "pet mjesta hrvatskom bloku i strankama iz RS-a, pet bloku SDP-SDA" jer to je otprilike bio uvjet da se ne razgovara o državnim agencijama. To znači da postoji duboko nepovjerenje prema partnerima i ishodu rada Vijeća ministara", izjavio je Ljubić. Dodao je da nema nijednog razloga za taj strah jer su, kako odgovorno tvrdi, u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH, u dvije trećine slučajeva, svi ministri iz FBiH glasali isto.

"Ako je neko bio preglasavan onda su to bili ministri iz RS-a. Nema nijednog razloga da neko traži pet pozicija bojeći se da će biti preglasan", rekao je Ljubić.