Sastanak u Sarajevu
0

Ljubić i Čović tražili pomoć od Countrymana

FENA
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su u srijedu u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Thomasom Countrymanom, saopćeno je sinoć iz HDZ-a 1990.

Ljubić i Čović informisali su tom prilikom Countrymana sa svojim gledištima o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno o procesu uspostave vlasti. Izrazili su nastojanje da se u Federaciji BiH formira vlast u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH.

Pokušaj formiranja vlasti suprotno zakonu i većinskoj hrvatskog izbornoj volji, između ostalog, znatno komplikuje političku situacija u BiH i ozbiljno ugrožava i formiranje vlasti na državnom niovou, istakli su čelnici dva HDZ-a.

Izrazili su spremnost da nastave razgovore oko uspostave vlasti vođene u Uredu visokog predstavnika, istovremeno pokazujući vjerodostojnost ispunjenjem vlastitih obaveze i izbora izaslanika u kantonima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ove i sljedeće sedmice.

Ljubić i Čović zamolili su Thomasa Coutrymana da iskoristi svoj utjecaj i da pomogne doći do uspostave vlasti u Federaciji BiH na zakonit način koja će imati legitimitet svakoga naroda. Oni su podsjetili da su u dužem razdoblju predstavnici ove dvije stranke bili lideri u doprinesu ubrzanju reformi te su spremni i sada maksimalno doprinijeti tom procesu nakon uspostave legitimne vlasti kako bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje obaveze i krenula brže prema Evropskoj uniji, stoji u saopćenju iz HDZ-a 1990.