Ucjene ili blefiranje
165

Ljubić: Blokiranje izmjena Izbornog zakona legitimira teritorijalnu autonomiju

G. Š.
Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kazao je danas u Mostaru da stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora izlaze na izbore, uključujući i Mostar, iako i dalje osporavaju legalitet i legitimitet Centralne izborne komisije (CIK).

Osvrnuo se na aktualna politička dešavanja u regionu, kazavši da ona imaju negativne refleksije na unutarnje odnose u BiH.

"Mi moramo shvatiti da u BiH imamo problem i da nam nisu prijetnja susjedi, nego da to trebamo riješiti unutar BiH, da bi se konačno moglo krenuti naprijed", kazao je Ljubić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

U tom kontekstu danas je odlučeno u HNS-u na koji će se način postaviti politički predstavnici hrvatskog naroda, te da neće izbore 2022. godine dočekati pod ovim izbornim pravilima.

"Blokiranje ili onemogućavanje promjene Izbornog zakona i odluka Ustavnog suda zapravo legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne jednakopravnosti, a jedan od koncepata je svakako teritorijalna autonomija", kazao je Ljubić.

Ukoliko se do toga ne dođe do isteka roka koji je krajem godine, poručuje da će tražiti zalaganje Republike Hrvatske, ali i ostalih potpisnica Dejtonskog sporazuma da poštuju svoje obaveze.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Govoreći o izborima u Mostaru glavni sekretar HNS-a Josip Merdžo kazao je kako prvi put u Mostaru imaju izbore koji ne diskriminiraju nikoga i da ne treba dizati paniku zbog toga.

"Svjesni smo da je dio aranžmana koji je dogovoren u vezi s izbornim zakonom dio i sporazuma potpisanog između HDZ-a BiH i SDA uz svjedočenje Međunarodne zajednice i mi vjerujemo da to dodatno doprinosi, daje jedan dobar ambijent da izbori budu provedeni po svim demokratskim standardima", kazao je Merdžo.