BiH
100

Ljubav prema jeziku: Amela i Nikola učenje japanskog nastavljaju u Japanu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kurs japanskog jezika održava se već drugu godinu na Univerzitetu u Sarajevu i mnogi studenti zainteresovani su da nauče jezik Zemlje izlazećeg Sunca. Ove godine certifikate je za uspješno završen kurs dobilo 32 studenata, od kojih dvoje nastavlja školovanje u Japanu.

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa kazao je na svečanosti dodjele certifikata za drugu generaciju polaznika kursa kako je sretan što je tu drugu godinu zaredom i što se kurs održava na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) uz podršku Ambasade Japana u BiH i Japanske fondacije.

"Ove godine dodjeljujemo certifikate za polaznike prve i druge generacije i sretan sam što mogu izjaviti da ćemo nastaviti ovaj projekt. Izuzetno sam zadovoljan jer smo primijetili izuzetan interes za izučavanje japanskog jezika i kulture, ne samo među studentima UNSA, već i u široj javnosti", rekao je Ogawa.

Istakao je kako se nada da će kurs japanskog jezika predstavljati platformu za uspostavljanje katedre za japanske studije na UNSA.

Zainteresovanost za sve što nudi Japan

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić rekao je kako je UNSA svjestan svoje odgovornosti i zbog toga prate globalne trendove.

"Znamo koju ulogu ima Japan u svijetu. Živimo u onome što je kreirao Bill Gates i sve više u onome što je kreirao Steve Jobs. Ko je imao priliku gledati biografski film Steva Jobsa vidio je da je on bio motiviran onim što je vidio tokom posjete Japanu. Prvi korak je učenje jezika, upoznavanje sa kulturom, a onda se otvaraju drugi oblici saradnje. Zainteresovani smo za sve oblasti u kojima je Japan svjetski lider", rekao je Avdispahić.

Dvoje postdiplomaca dobili su stipendije iz oblasti medicine i inžinjerstva, te će svoje školovanje nastaviti u Japanu. Zahvaljujući ovom kursu mnogi su dobili i vrijedne nagrade, a najbolji će imati priliku vidjeti Japan o trošku Ambasade.

Arnela Mujagić je završila Medicinski fakultet u Sarajevu, a danas je dobila i certifikat za uspješno završen kurs japanskog jezika koji je počela učiti u oktobru prošle godine.

"Oduvijek sam imala interes za Japan i japansku kulturu. Zahvaljujući profesorici koja je divna, kao i kolegama, uspjela sam završiti kurs. Imali smo po dva časa dva puta sedmično, ali naša profesorica je uvijek ostajala duže s nama. Imali smo mnogo zadaće i onaj ko ne zna organizirati svoje vrijeme ne može izaći na kraj s tim. Cilj je bio naučiti komunicirati, u čemu smo i uspjeli", rekla nam je Mujagić.

Teže naučiti pisati nego pričati

Aplicirala je za stipendiju i prošla je prvi krug eliminacija. Vjeruje da će joj upravo ovaj kurs pomoći da dobije priliku da studira u Japanu.

"Najteža riječ za naučiti bila mi je glagol 'raditi'. Od govora je teže bilo naučiti pisati jer postoje tri različita pisma. Kandži znakovi koji su spoj kineskih znakova prilagođenih japanskoj fonetici su mi zadavali najviše problema, dok s hiroganom i kataganom nisam imala problema", rekla je Mujagić.

Student druge godine master studija Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Nikola Krnata govori engleski, njemački i španski jezik, a sada se zna sporazumjeti i na japanskom. Prijavio se na kurs jer voli učiti nove stvari.

"Kada se pojavio kurs japanskog jezika bio je jeftin i odgovarao mi je jer su časovi bili poslije fakulteta. Rekao sam sebi 'zašto ne?' i naučio još jednu stvar koja mi može biti korisna. Iz moje perspektive svaki jezik ima poteškoće i ljepote. Japanski jezik i pismo su nama teški jer se nismo susretali s tim, ali treba vam samo malo više vremena nego što treba da naučite engleski jezik. Riječi mi nisu bile teške jer smatram da u njemačkom jeziku ima težih riječi koje su duge, ali u japanskom je teško pogoditi intonaciju jer se neke riječi isto pišu, a drugačije izgovaraju", rekao je Krnata.

Kurs japanskog jezika pokrenuli su Ambasada Japana i Univerzitet u Sarajevu radi unapređenja bilateralnih odnosa, s naglaskom na kulturni i obrazovni aspekt. Osim doprinosa obrazovnom sistemu BiH, ovim kursom se otvaraju vrata za umjetničku, kulturnu i intelektualnu razmjenu BiH i Japana.