{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubav na prvi pogled između Ćamile i Hamdije traje šest decenija

A
28.9.2013. u 11:02
27
198
Ljubav na prvi pogled između Ćamile i Hamdije traje šest decenija
27
Sat na kraju srebrnog lanca u domu Ćamile i Hamdije Alibabić, možda sasvim slučajno, stoji pored fotografije dvoje supružnika, uokvirene i postavjene na način kako bi bila uočljiva sa više pozicija u kući.
Ćamila i Hamdija
Ćamila i Hamdija


U ruci jedna crno bijela fotografija, osmijeh i sjaj u očima Ćamile i Hamdije, dok se prisjećaju kada i gdje je snimljena.

Upoznali su se prije 60 godina. Nedugo nakon toga su stupili u bračnu zajednicu, a zvanično vjenčanje uslijedilo je nešto kasnije budući da su bili maloljetni. U vremenu kada prosjećni životni vijek jedva premašuje 60 godina, i kada je sve više razvoda brakova, supružnici sa šest decenija zajedničkog života ključ za dug i sretan brak vide u međusobnom poštovanju, uz nezaobilaznu ljubav.

Hamdija Alibabić rođen u Gornjim Srbljanima, nedaleko od Cazina, 1936. godine kazao je u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, da je suprugu Ćamilu upoznao 1953. godine, a vjenčanje su, budući da su tada bili maloljetni obavili 1954. godine.

"U braku smo stekli troje djece. Dva sina i kćerku. Imamo petero unučadi, ali nažalost nemamo praunučadi, budući da naši unuci nisu poput nas dvoje rano stupili u brak", dodao je Alibabić.On je rekao da mu kroz ovih šest decenija nikada nije "palo na pamet da se razvede od supruge"

"Među vodećim razlozima razvoda brakova prednjače alkohol, ljubomora i kocka. To su tri osnovna elementa. Ako imate ljubomoru na jednoj strani, ili ako je jedno od supružnika odano alkoholu. Ključ je naravno međusobno poštovanje, ali oni koji imaju problema kažu da je poslije svađe ljubav najslađa", našalio se Alibabić.

U 60 godina braka, Hamdija i Ćamila osam su godina bili razdvojeni. Najprije je muž proveo dvije godine na služenju vojnog roka. U to vrijeme im se rodila i kćerka, 1956. godine.

"1958. i 1959. godine sam otišao u policijsku školu u Sarajevo, a i ovaj posljednji rat nas je odvojio na tri i po godine, tako da smo ukupno bili odvojeni oko osam godina", pojasnio je Alibabić.

Od 1983. godine Alibabići, kako kažu, žive sami, jer su djeca otišla svako na svoju stranu."Nisam u životu imao nikakvih padova. Imao sam sreću da sam napredovao. U miliciju sam otišao sa četiri osnovne ali sam kasnije završio i višu stručnu spremu. Ja sam radio, a supruga je bila domaćica. Vodila je računa o kući, djeci, njihovom obrazovanju, jer sam ja bio jako zauzet, posebno u posljednjih deset gopdina službe", rekao je Alibabić.

Bračnih problema nije biloU vrijeme kada su stupili u bračnu zajednicu, kako kažu, nisu bili ni svjesni obaveza, koje ta zajednica sa sobom nosi.

"Vidjeli smo se par puta nakon što smo se upoznali nedaleko od Cazina. Bila je to ljubav na prvi pogled. Takvo je i vrijeme bilo, momci i cure su se u kolu držali za maramicu. Nikad mi nije palo napamet da se razvedem, iako smo se mladi uzeli", rekao je.

Ćamila Alibabić kazala je da je živjeti s Hamdijom, tadašnjim milicionerom bilo jako lijepo.

"Da nije bio dobar muž ne bi ni ostali skupa ovako dugo", kazala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: