Turski list Zaman
0

Ljepote BiH privlače sve više turskih turista

Sarajevo-x.com
Mostar
Mostar
Sve veći broj turista iz Turske posjećuje našu zemlju, koja im je atraktivna zbog prirodnih ljepota, ali i zbog slavne historije kao zemlje koja je bila dom mnogih civilizacija i kultura.

S ožiljcima četverogodišnjeg rata, piše turski list Zaman, BiH je započela proces obnove svojih gradova i buđenja građana iz tragičnog historijskog poglavlja. Konstatuju kako je nakon sukoba i brojnih vladara, BiH danas obilježena različitim kulturama i religijama.

"Osmanski tragovi u bosanskoj historiji sve su vidljiviji, što je atrakcija za sve veći broj turskih turista, koji predstavljaju 6,6 posto od ukupnog broja međunarodnih dolazaka u Bosnu i Hercegovinu godišnje. Prošle je godine Institut za turizam iz Zagreba proveo istraživanje o potrošnji i ponašanju turista u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pokazalo se da je 41 posto turista iz Turske došlo u Sarajevo zbog kulturne baštine. Sarajevo je grad bogate i značajne historije. Krenete li niz starogradsku ulicu Ferhadija prema trgovačkom centru BBI, vidjet ćete ostatke mnogo različitih civilizacija", piše list.

Rafting je jedna od glavnih atrakcija

Dodaju kako je počevši od Baščaršije, Sebilja i slavne Gazi Husrev- begove džamije, duh Osmanlija ostao tu do danas, te kako od Katedrale do Vječne vatre grad krase zgrade nastale za vrijeme austro-ugarske vladavine. "Na kraju, tu je i spomenik posvećen djeci koja su izgubila svoje živote u proteklom ratu. Nalazi se u parku, kod fontane", navodi Zaman.

Turska novinarka Elma Galeba piše i kako su ruševine dvoraca i kula raspoređene po brojnim gradovima BiH, kao što su Zenica, Travnik i Maglaj. Kao dodatnu atrakciju navode da je BiH zemlja s mnogo rijeka, ističući kako su Neretva i Buna odlične za rafting.

"Trenutno, top destinacije za turske turiste su Mostar, Travnik, Višegrad, Bihać, Stolac, Banja Luka, Sarajevo i Počitelj. Prošle godine turistička agencija Fidan Tours kupila je i obnovila tekiju na Buni kod Blagaja. Prirodna i graditeljska cjelina je sačuvana i sada turski posjetitelji i tu tekiju trebaju staviti na listu stvari koje trebaju vidjeti po dolasku u BiH", savjetuje Zaman.

Prema Fidan Toursu, rafting je jedna od glavnih atrakcija za Turke. Druge aktivnosti uključuju planinarenje i pješačenje.

"Goste tretiraju poput familije"

"Brojne planine i skijališta nude kvalitet olimpijskih staza za zimske sportove. Uostalom, Sarajevo je zapamćeno kao domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. Snijega ima dovoljno tokom zime, a Bjelašnica i Jahorina imaju dugu tradiciju posjetitelja iz cijelog svijeta", piše list.

Dodaju kako Turci također vole Bosnu i Hercegovinu zbog poznate kulture i prijateljskih ljudi. Opisuju nas kao tople i gostoljubive ljude koji goste tretiraju poput familije. Podaci turskog zavoda za statistiku (TurkStat) pokazuju da je broj turskih turista u Bosni i Hercegovini porastao za 30 posto u 2010. u odnosu na prethodnu godinu. Nedavni ekonomski bum u Turskoj također je doprinio tome da Turci češće odlaze na turističke destinacije.

Zaman također ističe da dok mnogi mediji pišu o atrakcijama male zemlje kakva je BiH, naši političari nisu dali iole značajniju podršku turizmu. Taj posao je, kako pojašnjavaju, prepušten u najvećem dijelu putničkim agencijama i turističkim organizacijama koje žele predstaviti ljepote Bosne i Hercegovine ostatku svijeta.