Sve suprotno
6

Ljekarska komora KS osudila stav struke zbog nevršenja obdukcija tokom pandemije

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ljekarska komora Kantona Sarajevo oštro osuđuje stav Udruženja patologa koji kaže da se ne preporučuju obdukcije umrlih od COVID-19, a zbog nepostojanja odgovarajućih uslova za njihovu realizaciju.
"Po referencama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Centra za zarazne bolesti (CDC) Atlanta, te Britanskog Udruženju patologa i sudskih medicinara, uslovi za obavljanje obdukcije prilagođavaju se novonastaloj situaciji izazvanoj pojavom COVID-19, za što je u početku dovoljna bazična lična zaštitna oprema i mogućnost provjetravanja", saopćeno je iz Ljekarske komore KS.

Komora apeluje na Udruženje da odmah poduzme potrebne korake u cilju što hitnijeg početka obavljanja obdukcija, u koordinaciji sa Kriznim štabom civilne zaštite.

Ljekarska komora KS također osuđuje neetički nastup doktorice Aleksandre Đuran, te pokreće postupak zbog kršenja člana 19. Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Podsjetimo, ova tema je pokrenuta nakon pisanja portala Klix.ba da se u Kantonu Sarajevu ne vrše obdukcije tokom pandemije koronavirusa. Kako nam je tada rekao vještak medicinske struke Hamza Žujo, obdukcije se ne rade jer nema specijalne opreme i prostorija.

Uslijedio je niz oprečnih informacija nadležnih, do toga da se obukcije mogu raditi bez ikakvih problema.