{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljekarska ekipa iz BiH spremna pružiti kompletnu medicinsku pomoć hadžijama

F
30.8.2015. u 15:04
53
70
Ljekarska ekipa iz BiH spremna pružiti kompletnu medicinsku pomoć hadžijama
53
Ljekarska ekipa iz BiH spremna pružiti kompletnu medicinsku pomoć hadžijama
Merim Omerhodžić (Foto: FENA)
Ljekarska ekipa iz Bosne i Hercegovine je i ove godine spremna pružiti opću medicinsku pomoć u proširenom obimu, kao i neke vrste specijalističke pomoći u slučaju potrebe onima koji putuju na hadž - kazao je u intervjuu za Fenu dr. Merim Omerhodžić, specijalista neurohirurgije.
Omerhodžić predvodi tim od 10 ljekara i četiri medicinska tehničara koji će brinuti o zdravlju hadžija. Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž odlazi 1.411 vjernika.

Posljednjih godina primjetno je da mladi ljudi idu na hadž, a time je, kako Omerhodžić kaže, broj bolesnih u ambulantama koje medicinska ekipa otvara u hotelima u Medini i Meki, znatno manji.

"Sa sobom nosimo lijekove i sanitetski materijal za hitno zbrinjavanje pacijenata, a po potrebi i svi drugi lijekovi se mogu nabaviti u izuzetno dobro opremljenim apotekama u Kraljevini Saudijskoj Arabiji", kaže Omerhodžić.

Ističe da su bolnice u Kraljevini Saudijskoj Arabiji izuzetno dobro opremljene najsavremenijom opremom, imaju obučen kadar i rade po najboljim svjetskim standardima i protokolima.

Od oboljenja najčešće su prehlade.

"Gužve i blizak kontakt sa ljudima, pretrpane neizračene spavaonice, velike temperaturne razlike vani i u prostorijama koje imaju klimauređaj dovodi nas sve, bez izuzetka do kontakta s virusima iz svih krajeva svijeta, na koja naš organizam treba da stvori odbranu-imunitet. Kako će naša viroza biti izražena, ovisi o našem imunom sistemu. Može proći kao hunjavica, a može završiti s kompliciranom upalom pluća", navodi Omerhodžić.

Usljed vrućina, znojenja, iritacije kože može doći do upalnih reakcija.

Tokom seminara koji su održani u svim većim muftilucima te u brošuri "Kako obaviti hadž" koju je svaki hadžija dobio, dati su i ljekarski savjeti.

"Tokom dosadašnjih seminara, uočili smo da su oni koji putuju ove godine na hadž u dosta dobroj kondiciji, dobrog zdravlja i da jedva čekaju da krenu na put", kazao je u intervjuu za Fenu dr. Merim Omerhodžić, specijalista neurohirurgije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: