BiH
181

Sarajevo: Stotine medicinskih radnika bit će na raspolaganju građanima i hodočasnicima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevuse , povodom dolaska pape Franje, očekuje blizu 70.000 hodočasnika iz svih dijelova BiH, ali i svijeta. Ovaj događaj izazov je i za medicinske radnike, a oni kažu da je sve učinjeno kako bi papina posjeta protekla u najboljem redu.

Što se tiče urgentnih medicinskih ekipa, sutra će u svakom trenutku biti angažirano 12 timova Hitne medicinske pomoći.

“Urgentni tim čini doktor urgentne medicine uz dvojicu specijalista i vozača. Deset takvih timova osigurao je Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, jedan Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dok je 12 ekipa iz Zavoda za zaštitu uposlenika pri Ministarstvu unutrašnjih poslova”, kaže za Klix.ba dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Svi ovi timovi bit će na svojim pozicijama od ranih jutarnjih sati. Svih 12 timova prvo će dežurati na stadionu Koševo, potom idu na Kovačiće, a posljednja destinacija je Otoka. Također, jedna ekipa hitne pomoći bit će sve vrijeme i na aerodromu Sarajevo.

“To su ekipe koje su dodatno angažirane. Također, smjena koja sutra redovno radi je udvostručena jer očekujemo blizu 70.000 vjernika. Iz tog razloga svo osoblje je mobilno i sutra svi radimo, od automehaničara u garažama do direktora Zavoda”, kaže Softić-Taljanović koja dodaje da će svim građanima i gostima biti pružena adekvatna pomoć.

S obzirom na to da su sutra najavljene visoke temperature te da se očekuju enormne gužve, Softić-Taljanović preporučuje građanima da se obuku slojevito, da obuku bijelu odjeću i da sa sobom nose flašu vode.

“Preporuka je također da se ne jede lako kvarljiva već termički obrađena hrana. Savjetuje se izbjegavanje mesa i mesnih prerađevina, odnosno da se strogo vodi računa gdje se i šta jede da ne bi došlo do infekcije ili trovanja”, zaključuje dr. Sena Softić-Taljanović.

Univerzitetsko-klinički centar (UKCS) u Sarajevu izabran je kao referentna zdravstvena ustanova koja će pružiti svu zdravstvenu pomoć hodočasnicima koji će sutra boraviti na stadionu Koševo tokom posjete Svetog Oca.

Također, na stadionu će biti dva mobilna tima sa ljekarima i medicinskim osobljem te sanitetskim vozilima, dok su svi ostali kapaciteti u UKCS-u u pripravnosti.