Građani ispaštaju
173

Ljekari u Kantonu Sarajevo stupili u štrajk, primaju samo hitne slučajeve

Piše: S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) danas je stupio u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Obavijest na ulazu u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pacijentima daje do znanja da je nastupio štrajk, a ista situacija je i u domovima zdravlja, sudeći prema jutrošnjim iskustvima čitatelja našeg portala.

Ljekari poručuju kako će obustava rada trajati do ispunjenja zahtjeva, dok iz Vlade KS naglašavaju da nema novca za njihove zahtjeve.

Čitatelji portala Klix.ba jutros su nam se obratili i požalili se da ljekari u domovima zdravlja primaju samo hitne slučajeve, a da ostale pacijente vraćaju. U ovaj štrajk nije uključen samo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Dogovoreno je da sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore s Vladom KS radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali Vlada, tvrde iz sindikata, to ne poštuje.

Opća bolnica
Opća bolnica "Abdulah Nakaš" (Foto: K. S./Klix.ba)

Ljekari se žale i na odluku Vlade KS da se produži radno vrijeme u domovima zdravlja te poručuju da to nema nikakvog smisla te da služi za prikupljanje političkih poena.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizovati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

Dom zdravlja Vrazova (Foto: K. S./Klix.ba)
Dom zdravlja Vrazova (Foto: K. S./Klix.ba)

Koliko će građani ispaštati ostaje nam da vidimo.