600 odlučnih
31

Ljekari u HNK od jutros u generalnom štrajku, primaju samo hitne slučajeve

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Svi ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih blizu šest stotina iz svih zdravstvenih institucija, od jutros su u generalnom štrajku koji organizira Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije.

Kako je to za naš portal kazala Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata ljekara, štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva.

"Štrajk ćemo prekinuti kad dobijemo odluku Vlade HNK o otvaranju posebnih pregovora s nama, odnosno potpisan protokol o pregovaračkom postupku sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije", izjavila je Bevanda.

U objektima Doma zdravlja i Hitne službe na Bulevaru narodne revolucije nismo zatekli uobičajene gužve, karakteristične za početak radne sedmice. Primaju samo hitne slučajeve, a jedan od roditelja koji je na pregled doveo sina kazao nam je da su ga primili i pored toga što vjerovatno kod njega nije ništa urgentno.

Ljekari traže poseban tretman, pregovore o svom kolektivnom ugovoru te povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Odnosi između predstavnika doktora medicine i stomatologije i Vlade HNK na najnižem su nivou, posebno nakon posljednjeg istupa ministra Gorana Opsenice. On je između niza optužbi na račun ljekara kazao i kako je štrajk nezakonit.