Traže veću satnicu
17

Ljekari u HNK novu godinu počinju štrajkom upozorenja

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novu godinu zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počet će štrajkom upozorenja, koji je najavljen za 3. januar. Na taj način žele natjerati Vladu HNK da krene u pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, za Klix.ba je potvrdila da će se štrajk održati u svim zdrastvenim ustanovama 3. januara od 10 do 11 sati.

"Odlučili smo se na štrajk upozorenja kad smo shvatili da u predviđenom zakonskom roku nije došlo do odgovora o početku pregovora o kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNK. Tražimo, kao što je praksa u drugim kantonima, zaseban kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije", kazala je Bevanda, naglasivši da od Vlade nije bilo nikakvog odgovora na zahtjev koji joj je upućen sa svom pratećom i potrebnom dokumentacijom.

Traži se i povećanje satnice s 2 KM, koliko je sada, na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

"Štrajk će se najvjerovatnije produžiti do 5. januara, a ako i nakon toga ne krenu pregovori, Skupština sindikata će donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk", dodala je Bevanda.

Naglašeno je i da će se štrajk provoditi po ustaljenoj praksi da će se zbrinjavati životno ugroženi pacijenti i hitni slučajevi, kao i pacijenti na odjeljenjima, a da će za vrijeme odvijanja štrajka biti uskraćen samo tzv. hladni pogon.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu ima oko 750 doktora medicine, a Vlada HNK je na posljednjoj sjednici najavila razgovore sa sindikatima te je kazala da im je potrebno pristupiti krajnje ozbiljno.