Rok od 20 dana
4

Ljekari u HNK dali ultimatum Vladi: Ispunjenje kolektivnog ugovora ili generalni štrajk

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ono što političari obećaju i potpišu u predizbornoj godini, obično u narednoj ne mogu ispuniti. S takvim problemima susreću se i ljekari u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kojima plate ne rastu shodno kolektivnom ugovoru koji su s Vladom HNK potpisali prošle godine.
Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK na svom skupu u ponedjeljak dao je rok Vladi do 10. septembra da osigura sredstva zdravstvenim institucijama dovoljna za isplatu plata po aktualnom kolektivnom ugovoru. Ugovor predviđa rast plata od 6 posto ove godine, a prethodne su plate ljekara porasle za 30 posto.

Marina Berberović, predsjednica ovog sindikata, za Klix.ba kaže da u slučaju da Vlada HNK ne ispuni zahtjeve, ljekari idu u generalni štrajk.

"Jučer su se pojavile informacije da su Vlade ZHK i HNK održale sastanak s direktorima zdravstvenih institucija i da su navodno nađena novčana sredstva, ali mi nemamo nikakvu garanciju za to i dok ne dobijemo plate po novom kolektivnom ugovoru nećemo zaustavljati pokrenutu proceduru štrajka", kazala je Berberović.

Od potpisivanja novog kolektivnog ugovora u junu 2018. godine ljekari su bili nejednako plaćeni, neke institucije su pronalazile sredstva za povećane iznose plata, druge pak nisu. Berberović naglašava da će u slučaju da neke institucije budu poštovale odredbe kolektivnog ugovora one biti izuzete iz generalnog štrajka, ali će ići u štrajk podrške.

"Naknadno ćemo se dogovoriti hoće li te institucije štrajkati pola sata, sat ili dva u jednom danu. Svi ostali kojima kolektivni ugovor bude prekršen samo u jednoj stavci idu u generalni štrajk", pojasnila je.

Na plaće svih zdravstvenih radnika u HNK izdvaja se oko 100 miliona KM godišnje, a ljekari obuhvataju 15 posto svih uposlenih. Kolektivni ugovor ostalih uposlenika u zdravstvu istekao je 1. augusta te se i oni nalaze u procesu pregovaranja s Vladom HNK.