{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ljekari traže dobijanje statusa "službene osobe" u FBiH

Klix.ba
22.1.2019. u 11:10
385
143
Ljekari traže dobijanje statusa "službene osobe" u FBiH
385
Ljekari traže dobijanje statusa "službene osobe" u FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljekarska komora Hercegovačko-neretvanskog kantona traži od Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno predsjedavajućeg Elvira Karajbića, da ljekari dobiju status "službene osobe".
"Slijedom nemilih događaja kojima smo svakodnevno izloženi, smatramo se dužni reagovati te pokrenuti inicijativu za dobijanje statusa 'službene osobe' kroz važeće zakonske okvire u FBiH", navodi se u zahtjevu Ljekarske komore HNK upućenom Elviru Karajbiću.

Navode da su ljekari već duže izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnji, verbalnih, pa čak i fizičkih napada pojednih pacijenata.

"Od vas kao najmjerodavnije institucije zahtijevamo da ljekari, kao nosioci posla u
zdravstvenom sistemu, a dok su na radnom mjestu, imaju status 'službene osobe', te da se svaki napad na njih, bilo verbalni ili fizički, tretira kao kazneno djelo", stoji u zahtjevu.

Napomenuli su da je, shodno važećim zakonskim propisima, službena osoba izabrani ili imenovani dužnosnik ili druga službena osoba u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i u drugim tijelima uprave i službama za upravu Federacije, kantona, gradova i općina.

"Službena osoba obavlja određene upravne, stručne i druge poslove u okviru prava i dužnosti vlasti koja ih je osnovala; osoba koja stalno ili povremeno obavlja službenu dužnost u navedenim organima i tijelima; ovlaštena osoba u gospodarskom društvu ili u drugom pravnom subjektu kojem je zakonom ili drugim propisom donesenim temeljem zakona povjereno obavljanje javnih ovlasti, a koja u okviru tih ovlasti obavlja određenu dužnost; te druga osoba koja obavlja određenu službenu dužnost temeljem ovlasti iz zakona ili drugog propisa donesenog temeljem zakona", stoji u zahtjevu koji potpisuje Mehmed Haznadar.

Napomenuli su da je Ljekarska komora HNK zajedno sa Sindikatom doktora medicine i stomatotogije HNK u stavu zaštite struke i traženju zakonske odgovornosti pri napadu na ljekare i medicinsko osoblje na radnom mjestu, kao i to da se ovakvi napadi u budućnosti tretiraju kao napadi na službenu osobu.

"Stoga predlažemo da što hitnije uzmete u razmatranje ovu problematiku koja je po statistikama svaki dan veća, te tražimo pravnu zaštitu ljekara zbog primjene fizičke sile, odnosno da se ljekarima dodijeli status 'službene osobe', kao i to da se napad na ljekare tretira kao krivično djelo", stoji u zahtjevu Ljekarske komore HNK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: