Imaju podršku
146

Ljekari iz TK kreću u štrajk 4. juna, kolege iz drugih kantona zaustavit će rad na pola sata

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u kordinaciji sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK organizuje štrajk u svim zdravstvenim ustanovama na području TK koji počinje 4. juna 2018., uz štrajk solidarnosti na području cijele FBiH kao podrška generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije u TK.

Više od 4.000 doktora medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata doktora, će se u vrijeme pauze od 10:30 do 11 sati pridružiti svojim kolegama u TK i na taj način pokazati svoju solidarnost s članovima koji započinju generalni štrajk.

"U prethodnih nekoliko dana smo svjedočili sramnim potezima pojedinih direktora zdravstvenih ustanova na području TK, kao i sramnoj šutnji vlade TK koja je najodgovornija za sadašnji položaj ljekara i to da su jedini u FBiH koji nisu potpisali svoj kolektivni ugovor, na sramotu svih onih koji odlučuju u vezi zdravstva TK. Ovdje se posebno ističe menadžment UKC-a Tuzla koji po drugi put tuže svoje kolege i 'štiti' klinički centar, ustvari svoje poziciju, a od jučer i DZ Tuzla podiže tužbu. Ovo bi imalo smisla da oba direktora nisu članovi pregovaračkog tima Vlade TK. Bijedić i Hotić su uspješno izvršili svoj zadatak da ometaju štrajk u ovim ustanovama i ovim putem čestitamo tužilaštvu na još jednoj brzoj reakciji i cijelom sistemu na odličnoj koordinaciji", kazali su iz Strukovog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Doktori medicine i stomatologije FBiH podsjećaju da u svim dosadašnjim štrajkovima u FBiH niti jedna ustanova nije podnijela tužbu protiv Sindikata zbog štrajka, osim UKC-a Tuzla, a od jučer i Dom zdravlja Tuzla.

"Ovakav presedan nije zabilježen u FBiH, nakon desetina štrajkova doktora i potpisanih sada već osam kolektivnih ugovora. Direktor UKC-a Tuzla će biti upamćeni kao prvi i jedini direktori, ujedno i doktor, koji su tužili svoje kolege jer se bore za dostojanstvo i sve ono što pripada svim doktorima, pa i tom i takvom direktoru, doktoru i kolegi. Ipak, na kraju svega, svačije vrijeme prođe, pa i ovakvih direktora. Ostalo je historija, koja daje sud o svakome", kažu iz Sindikata.

Doktori dalje ističu kako su na svaki način pokušali spriječiti štrajk, ali kako je ovo jedini način da sačivaju zdravstvo i počnu stvarati uslove za nove generacije koje će, kako kažu, imati za cilj naše zdravstvo, a ne odlazak u inozemstvo..

"Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH daje punu podršku kolegama iz TK i sve ćemo učiniti da naše kolege izbore status koji zaslužuju i ništa manje od onoga što već imaju ljekari u drugim kantonima. Ovaj put, ukoliko ne dođe do dogovora s Vladom TK, pripremamo protestno okupljanje svih doktora TK s doktorima iz ostalih dijelova FBiH sa samo jednim zahtjevom, a to je potpisivanje doktorskog kolektivnog ugovora i jednako zdravstvo za sve", naglašavaju iz Saveza.

Doktori medicine i stomatologije iz TK će tražiti podršku svih građana ovog kantona. Stoga mole sva udruženja, nevladin sektor i građane da im se pridruže na planiranom protestnom okupljanju.

Ovo je jedini način i da postoji drugi mi bi smo ga pokušali. Niko ne želi biti odgovoran za raspad zdravstva na TK, odlazak najboljih i najkompetentnijih doktora u TK, zarad sitnih interesa pojedinaca koji odlučuju u ime nas. Ovo je naš način da dignemo glas i borimo se protiv opasnosti dok nije prekasno. Za građane TK, za pacijente, za sve nas", zaključili su iz Saveza.