Usaglašen tekst
3

Ljekari i stomatolozi u TK očekuju da će u utorak potpisati kolektivni ugovor

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Doktori medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu sutra bi trebali potpisati kolektivni ugovor, saznaje portal Klix.ba.

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije TK danas su se sastali s kantonalnim ministrom zdravstva Bahrudinom Hadžiefendićem. Kako nam je potvrdio predsjednik Štrajkačkog odbora sindikata Admir Suljić, tokom današnjeg sastanka usaglašen je tekst kolektivnog ugovora.

Dokument će sutra biti upućen na izjašnjavanje Vladi TK.

"Mi smo danas usaglasili članove ugovora koji nisu bili dobro definisani. Sadržaj kolektivnog ugovora je završen. Mislim da će Vlada TK sutra dati saglasnost na ugovor, a mi sutra očekujemo i potpisivanje", rekao je za Klix.ba Suljić koji obnaša i funkciju potpredsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Spomenuti dokument će u ime Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH potpisati Suljić.

Inače, ovo je prijelazno rješenje, s obzirom na to da spomenuti sindikat reprezentativnost u ovom trenutku crpi s federalnog nivoa.

S obzirom na to da su se stvorili uslovi za potpisivanje dokumenta o radno-pravnom statusu, ljekari i stomatolozi od jutros su prekinuli generalni štrajk te se nalaze na svojim radnim mjestima u zdravstvenim ustanovama u TK.

"U subotu smo održali sjednicu Štrajkačkog odbora na kojoj je donesen zaključak da se prekine generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama, kao i štrajk podrške u onim ustanovama gdje je došlo do sudske zabrane održavanja generalnog štrajka. Također, povučeni su i individualni otkazi ugovora o radu. Jutros od sedam sati redovan je rad u svim zdravstvenim ustanovama u TK", rekao je Suljić.

Podsjetimo još jednom da su se doktori medicine i stomatologije TK zbog nepostojanja reprezentativnosti u ovom kantonu te nepotpisivanja kolektivnog ugovora u generalnom štrajku nalazili 20 dana.

Prošlog ponedjeljka više od 600 ih je potpisalo otkaze ugovora o radu u zdravstvenim ustanovama u kojima su zaposleni.

Ovaj radikalan potez povukli su u petak, nakon što je za vrijeme hitne sjednice Skupštine TK pronađen modul po kojem će se crpiti reprezentativnost, ali i potpisati kolektivni ugovor.