Dali šansu sistemu
55

Ljekari Doma zdravlja Konjic povukli kolektivni otkaz, dobili platu i obećanje da će biti bolje

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ljekari Doma zdravlja Konjic su dobili jednu od četiri plate koje im kasne te su povukli kolektivni otkaz koji su dali početkom mjeseca, jer su dobili obećanja od nadležnih da će se stanje u toj zdravstvenoj ustanovi popraviti.
Predsjednica Sindikata Doma zdravlja Konjic i liječnica te zdravstvene ustanove Džana Boloban za naš portal kaže kako su poduzete određene aktivnosti sa svih nivoa vlasti, te da danas nije došlo do najavljene blokade računa JU Dom Zdravlja Konjic od strane Porezne uprave.

"Imamo čvrsto obećanje direktora Doma zdravlja Konjic koji nas je zamolio da nastavimo sa daljim radom i damo priliku svim nivoima vlasti, koji su se uključili u naš problem da riješe isti, jedan dio do kraja tekuće godine, a da nam se usvajanjem nacrta budžeta Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Konjica omoguće početak normalnog poslovanja", kazala je Boloban za Klix.ba.

Ističe kako je poduzeto niz aktivnosti tokom ovog mjeseca i da je održan niz sastanaka koji im ulijevanju nadu da će agonija u konjičkom zdravstvu definitivno biti okončana.

"Imali smo sastanak s direktoricom ZZO HNK-a gdje je obećano povećanje tranše kako za nas tako i za ostale domove zdravlja, što bi nam omogućilo likvidno poslovanje. Uz to je usvojen jedan rebalans, isplaćena plata za juli 2023. godine. Održali smo sastanak i sa predsjednikom i potpredsjednikom skupštine gdje je skupština obavezala ZZO za drugi rebalans do kraja godine. Pored toga je Vlada HNK dodatno najavila rebalans za zdravstvene ustanove. To bi za nas značilo dodatne dvije plate. Pored svega tog je održan i sastanak direktora Doma zdravlja Konjic sa premijerom Federacije BiH i gradonačelnikom Konjica gdje je obećana pomoć Domu zdravlja. Ukoliko se sve ovo ispoštuje, očekujemo da nam bude omogućeno nesmetano poslovanje", pojasnila nam je Boloban.

Podsjetimo da je većina ljekara Doma zdravlja Konjic 3. novembra potpisala i upravi uručila kolektivni otkaz jer plate nisu dobili od juna, kao ni tople obroke, zbog čega su se mnogi zaposlenici odlučili napustiti tu ustanovu i otići u inostranstvo.

Kašnjenje plata u ovoj ustanovi nije jedini problem, jer su se dugovanja po raznim osnovama gomila godinama pa je tako došla do financijskog fijaska sa dugovanjima koja su premašila nevjerovatnih 10,5 miliona KM.