Štrajk policijskih službenika
0

Livno: Građani ne mogu dobiti lične karte, pasoše…

SRNA
Zbog štrajka policijskih službenika MUP-a Livanjskog kantona stanovnici opština Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar na šalterima MUP-a ne mogu dobiti lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole, pasoše, registarske tablice za motorna vozila, kao ni razne potvrde i uvjerenja koje izdaje policija.

Službenici koji rade na šalterima MUP-a, čije je sjedište u Livnu, građanima kažu da tražene dokumente ne mogu dobiti do daljeg, što znači dok traje generalni štrajk u koji su policijski službenici ovog kantona stupili 24. februara zbog neformiranja nove kantonalne Vlade, nepoštivanja kolektivnog ugovora i neusvajanja budžeta za tekuću godinu, radi čega su ostali bez plata.

Građani kažu da im nemogućnost pribavljanja ili produženja važenja ličnih isprava stvara velike probleme, jer mnogi od njih rade u susjednoj Hrvatskoj i zemljama zapadne Evrope, u koje ne mogu ići bez validnih ličnih isprava.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona Tino Krivić potvrdio je novinarima da će policijski službenici ovog kantona, u skladu sa Zakonom o štrajku, obavljati samo određene poslove u vrijeme trajanja štrajka.

On je rekao da u te poslove spadaju dežurstva u policijskim upravama i policijskim stanicama, postupanje po dojavama građana u slučajevima ugrožavanja života ljudi i imovine, te uviđaji na terenu u slučaju saobraćajnih nesreća i krivičnih djela, ali da dok traje štrajk neće biti redovne kontrole motornih vozila i vozača, niti pisanja prekršajnih naloga.