Svečanost u Tomislavgradu
58

Livanjski kanton dobio novu vladu bez Čovićevog HDZ-a uz pomoć njegovih bivših zastupnika

G. Š.
Nova Vlada Livanjskog kantona
Nova Vlada Livanjskog kantona
Livanjski kanton nakon više od godinu dana političkih previranja je konačno dobio novu vladu bez Čovićevog HDZ-a, a parlamentarna većina je svečano potvrđena na drugoj vanrednoj sjednici Skupštine Kantona 10, koja je danas održana u Tomislavgradu.

Novu Vladu Livanjskog kantona čine Hrvatski nacionalni pomak (HNP) sa pet zastupnika, HDZ 1990 sa četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranka demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva, te samostalni zastupnici Stipe Galić i Marija Bagarić, koji su napustili HDZ-a BiH.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio predsjednik Skupštine Livanjskog kantona Jozo Ćosić koji je ujedno i lider kantonalnog HDZ-1990, te je glavne pregovore vodio zajedno sa HNP-om čiji je predsjednik Ivan Vukadin dobio legitimitet mandatara za sastavljanje nove vlade u tom kantonu.

Za predsjednika Vlade imenovan je Ivan Vukadin, ministar finansija je Ivan Ćubela, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić, ministar privrede Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Ante Tadić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministrica rada,zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković-Pećanac dok je ministar pravosuđa i uprave Aleksandar Rodić.

Prije imenovanja Vlade održana je i redovna sjednica Skupštine na kojoj je usvojen Budžet Kantona 10 za 2024. godinu težak 122.471.546 KM kao i Zakon o izvršavanju budžeta u tom kantonu.