{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Liturgijske obrede Velikog petka predvodio kardinal Puljić

Klix.ba
26.3.2016. u 17:14
0
Liturgijske obrede Velikog petka predvodio kardinal Puljić
0
Na Veliki petak Muke Gospodnje, kada kršćani obilježavaju Kristov dan smrti na križu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je, 25. marta 2016. u večernjim satima liturgijske obrede Velikog petka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uz sudjelovanje vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, većeg broja svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika.
Na Veliki petak i Veliku subotu ne slavi se Sveta misa jer tokom ova dva dana "Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve".

Obredi su započeli prostracijom (ležanje na podu) kardinala Puljića dok su svi drugi klečeći molili u tišini pred križem zastrtim tkaninom ljubičaste boje. Svi u katedrali razmišljali su o Isusovoj muci i smrti na križu, ali i o boli koje Isusu nanose svojim grijesima.

Okupljeni vjernici vrlo pozorno su pratili čitanje o Sluzi patniku iz Izaijine knjige i odlomak iz poslanice Hebrejima u Kristu velikom svećeniku koji je "supatnik u našim slabostima" i koji je u muci "naviknuo slušati". Vrlo uživljeno slušali su pjevanu Muka Isusovu po Ivanu. Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić, riječi čitača đakon Ljubo, a ostale uloge pjevao je Bogoslovski hir "Stjepan Hadrović".

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se osvrnuo na neke trenutke iz navještaja Muke Isusove te podsjetio na Isusovo pitanje onima koji su ga došli uhiti: "Koga tražite?" podsjećajući da su, nakon Isusovog odgovora, popadali na zemlju.

Dodao je da bi se i danas okupljeni kršćani trebali zapitati, koga traže i iz kojih nakana traže Isusa?

"Neka se i u nama pojavi onaj strah koji će nas u skrušenosti baciti na koljena. Razmišljajući o Isusovoj muci, razmislimo koga tražimo i je li nam Isus na prvom mjestu?", kazao je kardinal Puljić.

Podsjećajući na Petrovo nijekanje da poznaje Isusa, kardinal Puljić je kazao da se često taj Petrov stav pojavi i u životu kršćana iako to nije izraženo riječima nego zanemarivanjem Evanđelja, vjerskih zakona i crkvenih uputa.

"I mi poput Petra kažemo: Nisam! Po slušanju Isusove muke u nama se treba probuditi svijest da nikada ne činimo tako kao da Isusa ne poznajemo", rekao je kardinal Puljić napominjući da veliki broj kršćana živi kada se Isus nije rodio i za njih umro i uskrsnuo.

Govoreći o suđenju Isusu, kardinal Puljić je istaknuo da je Isus spreman na žrtvu i da ne bježi od križa, ali i da ne prihvaća laž i nepravdu. Podsjetio je na Isusove riječi upućene sluzi koji mu je udario pljusku:

"Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?".

"To daje i nama pravo da nikada ne bježimo od križa, ali i da ne zatajimo istinu te jasno postavimo pitanje kada su ugrožena ljudska prava", rekao je kardinal Puljić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: