{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lipovača: Sretan sam što se požrtvovanje Pozderaca cijeni i pamti

F
12.11.2012. u 13:00
0
13
Lipovača: Sretan sam što se požrtvovanje Pozderaca cijeni i pamti
0
Lipovača: Sretan sam što se požrtvovanje Pozderaca cijeni i pamti
Hamdija Lipovača
"Čast mi je i s ponosom uvijek ističem svoje porijeklo i rodbinsku vezu s familijom Pozderac. Pozderci su čuveni kao antifašististi, borci protiv nepravde i zaštitnici slabijih", kazao je za FENA-u premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača, upitan za komentar povodom odluke Izraelskog muzeja holokausta Yad Vashem da Nurija i Devleta Pozderac iz Cazina za svoje požrtvovanje za spašavanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu dobiju medalju Pravednik među narodima.
"Ova vijest obradovala me i lično i kao Krajišnika. Dobro znam sve detalje plemenite misije da se pomogne Jevrejima u Cazinu za vrijeme Drugog svjetskog rata. To su mi moje tetke prepričavale još kad sam bio dijete. Pričale su mi i da je Nurijin brat Mehaga u kući čuvao cazinskog doktora Isidora Levija i Klaricu Levi i kako je išao u Prijedor da od tamo dovede i spasi još neke jevrejske familije", kazao je Lipovača.

Nurija i Devleta Pozderac, pradedo i pranana premijera Lipovače i aktuelnog predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) i bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića. Lipovača je potvrdio da su on i Jeremić od dvije sestre unuci.

"Sretan sam da se požrtvovanje Pozderaca, koji su nas poučili da ne uzmičemo pred neljudskim i da sav svoj intelektualni i ljudski potencijal usmjerimo na obuzdavanje takvih pojava, cijeni i pamti", istakao je Liopvača.

"S obzirom na to da je rečeno kako će nagrada biti uručena potomcima, moram reći da bih zaista bio sretan vidjeti u Cazinu tom prigodom rođaka Vuka Jeremića, čiju karijeru pozorno pratim i radujem se kad ističe da je potomak Pozderaca", dodao je premijer Lipovača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: