U prepunoj dvorani
2

Svečanom akademijom Napredak proslavio 110. rođendan

Klix.ba
Premala je bila dvorana Doma oružanih snaga u Sarajevu da primi sve one koji su na sinoć održanoj Svečanoj akademiji željeli čestitati 110. rođendan Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Veliki broj gostiju, uzvanika, predstavnika javnog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i članovi Napretka iz mnogih podružnica, odali su priznanje Napretku za sve ono što je radio i radi u promicanju hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Među brojim gostima bili su i visoki predstavnik u BiH dr. Valentin Inzko, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prof. dr. Božo Ljubić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, ministrica federalnog ministarstva okoliša i turizma Branka Đurić, predsjedatelj Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i drugi.

Na samom početku prisutne je pozdravio dopredsjednik HKD-a Napredak mr. Nikola Čiča koji je govorio o historijskom značenju postojanja i djelovanja ovoga društva.

"Najveći uspjeh Napretka je to što njegovanjem svoga hrvatskog identiteta stvarao mostove prijateljstva među ljudima. Napredak zapravo pokazuje kako čuvanjem svog identiteta nikada nije smetao drugima niti je zbog toga stvarao neprijatelje", rekao je između ostalog Čiča.

Napredak je uvijek gajio i folklorno stvaralaštvo, ali i stvaralaštvo klasične muzike. Tako je i sinoćnji program bio isprepleten i jednim i drugim. Nastupili su članovi zbora Napretkove podružnice iz Kupresa, folklorna skupina podružnice iz Busovače, te Dario Vučić na klaviru, Boris Lončar na violini i sopranistica Katarina Kikić, dok su zanimljive pjesme i tekstove o Napretku čitali glumci Vedrana Seksan i Miro Barnjak.

Akademija je bila i prigoda da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama uruče i priznanja, koje Napredak uručuje svake četiri godine. Među 60-ak dobitnika Napretkovih priznanja, koje je uručio predsjednik mons. prof. dr. Franjo Topić, su i dobitnici povelje Valentin Inzko, akademik Veselko Koroman i Franjevačka galerija Široki Brijeg, dok su među dobitnicima statusa velikog zakladnika, zakladnika, velikog dobrotvora i dobrotvora, te plakete Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Movimento Cristiano Lavoratori, Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova BiH, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, operni pjevač Krunoslav Cigoj, Martin Raguž, Dragan Vrankić, Družba „Kćeri Božje ljubavi“ i mnogi drugi.