Komentari (155)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
musliman sam al lijepo je pročitati o drugoj religiji nešto nadam se u skorije vrijeme da cu pročitati bibliju
Pa hebo ga ti ALidžun je i tvoj praznik, samo si ti vehabija ili poslijeratni mumin pa to ne znaš :)) Alidžun (Sveti Ilija na arapsko -turskom) se inače slavi 2 augusta kad ga slave i pravoslavni. A katolici 20. jula od gregorijanske reforme kalendara godine 1582 !
Lijepo Svaka cast Najdrazi svetac uz SV.Antu Ilija je ime mog oca i djeda Vraca me u neka druga vremena sretnija..ljetni praznici ,imendani rodjendani JBG..Stari se
DRVNI MOREPLOVCI: Još su u stara vremena neki francuski brodovi među prvima u povijesti zadobili mnogo efikasniju zaštitu Svetog Ilije ako je brod bio opremljen željeznim provodnikom koji se tek mnogo kasnije nazvao gromobranom. Današnji gromobrani su uglavnom od pocinčanih debelih željeznih traka. Cink na površini današnjih gromobrana dugotrajno štiti željezo od rđe (korozije).
.....stari Šamanski obredi u nas !!!
ovi su vece tuke i debili od isila
jel to neki ritual kad petlu seku glavu i prskaju svoja lica krvlju?
Šamanski ritual u po bosne i to da pročitam ,,,,,,,,,,,,,,,jah !!!
Ilija gromovnik, a može i Perun bog groma i munje.. Zanimljivo je kako su prastari narodni običaji samo ukomponovani u aktuelne religije. Ali ovo su suštinski pozitivna dešavanja, koja povezuju ljude.
@Nika_ I u Bibliji se proroka Iliju (heb. Eliyahu =" bog je Jahve") povezuje sa vatrom. On je naime na dvoboj izazvao svecenike boga Baala da dokazu ako je njihov bog pravi bog tako sto su trebali pripremiti zrtvenik koji je sam Baal trebao zapaliti. I Ilija je pripremio zrtvenik Jahvi. Vatra (munja) s neba je zapalila njegov prinos, a zrtvenik Baalu je ostao netaknut. Ono sto slijedi nakon toga, nije za osjetljive usi :))
@kje Mudri i snalažljivi su uvijek znali događaje okrenuti u vlastitu korist, potencirajući ukorijenjena sujevjerja i strahove. S tim što je to najlakše izvesti kada je okolni narod neuk.. A da.. osjetljivih ušiju je uvijek previše.. :)
A najviše od Orjune i SDPa !
GROMOBRAN: Zaštita od groma postoji već više od 200 godina.
Politika HDZ je trenutno koncentrirana ko i u ostalih konstitutivnih naroda u BiH na PERIOD PRIJE TOGA ! TAko mi Boga !
Ilindan ili aldjun je najstariji praznik Bosnjaka svih religija jer je Sveti Ilija zastitnik Bosne i Bosnjaka. Sveti Ilija se spominje u svim svetim knjigama i Ilija je veoma cesto ime u Bosni (u Hrvatskoj ili Srbiji ne postoji osim ako su osobe bosanskog porijekla)
Uh ala ga slaga Ilija ima u Srbiji i previse
Zalilaj ga Halile
@hermann hesse hahahaha....Lepa sela lepo gore...Mica Trofrtaljka...:-))))))))) bas me nasmija hesse
Hahahaha oplakah hahahahahh
Ovo je staroiranski ritual iz zoroastrizma- obozavaoci vatre,a rvati inace i kazu da su iz Irana..
U dvadeset i prvom stoljecu na prostoru BiH su prisutni obicaji divljaka iz srednjeg vijeka.Postavlja se pitanje,kakvi smo divljaci bili u srednjem vijeku kad smo i sada divljaci?
sveti ilija.. sveti pantelija.. sveti razapeti.. hajd ti bidi pametan sta ovaj narod hoce jos.