Amandman Zakonu o budžetu
0

Lijanović traži 500 miliona za poljoprivredu

FENA
Jerko Ivanković Lijanović, poslanik NS "Radom za boljitak" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da podnošenjem amandmana na tekst Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH on nastoji da u ovogodišnjem državnom budžetu obezbijedi podršku za poljoprivredu Bosne i Hercegovine u iznosu od 500 miliona KM.

Zajedno s Lijanovićem na pres-konferenciji se obratio Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, najavivši borbu poljoprivrednika "svim raspoloživim demokratskim sredstvima" ako se vlasti BiH ogluše o zahtjeve i dodatno zapostave poljoprivredni sektor.

O amandmanskoj inicijativi Jerke Ivankovića Lijanovića poslanici u državnom parlamentu mogli bi se izjašnjavati naredne srijede.

Kao predlagač, on se nada da će njegove kolege poslanici u državnom parlamentu ispoljiti političku volju da poljoprivreda u Bosni i Hercegovini dobije novčani iznos dostojan njenog značaja u cjelokupnom privrednom razvitku.

Ujedno upoređuje stanje u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji, a naročito u zapadnim zemljama Evropske unije, u kojima je, kako ističe, daleko više novčano vrednovan značaj poljoprivrednog sektora.

Na novinarsko pitanje nije li iznos od pola milijarde KM koji on traži za poticaje u poljoprivredi "zastrašujuća" cifra u situaciji kad se budžet države predlaže u iznosu od oko 1,6 milijardi KM, Lijanović je odgovorio da izlike o nedostatku novca u državi ne stoje jer vlasti, kako je kazao, mada to mogu, neće da osiguraju još milijarde u državnom budžetu od luksuznih roba odgovarajućom poreznom politikom u toj oblasti