BiH
0

Lijanović: Podržavamo akciju "Meso"!

FENA
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u potpunosti podržava akciju "Meso" Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) jer se veliki procent trgovine mesom realizira u "sivoj zoni".

Ovo je na današnjoj konferenciji za medije izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović te dodao da se podrška odnosi i na direktora UIO-a koji je "smogao snage da se uhvati ukoštac" s ovim problemom.

Lijanović je istakao da su u aktivnostima koje je preduzelo Ministarstvo na čijem je čelu, otkrivene mnoge nepravilnosti, a koje se odnose na fiktivni otkup poljoprivrednih proizvoda. Kao primjer nepravilnosti naveo je dvije firme "Salko Mex" iz Kalesije te firmu "Ekspres komerc" iz Brčko Distrikta, a koja izdaje otkupne papire mada već dvije godine ne posluje.

U toku akcije inspektori su provjerili 27 klaonica.

"Uputit ću ovih dana inicijativu UIO da sve prodavnice mesa budu porezni obveznici PDV-a", najavio je Lijanović.

Dodao je da je njegovim dolaskom u Ministarstvo uvedeno pravilo da nema isplaćivanja podsticaja ukoliko proizvod nije plasiran na tržište, a što je, tvrdi smanjilo mogućnosti zloupotreba.

Nadalje, Lijanović je demantirao navode pojedinih medija da njegovo mnistarstvo nije UIO dostavilo traženu dokumentaciju u vezi s akcijom "Meso" te istakao da je sva dokumentacija u UIO otpremljena 1. augusta.

"Odbacujemo kao netačne navode da Ministarstvo prikriva bilo koga ili zloupotrebljava zakone", istakao je Lijanović.

Također, naglasio je da nema nepravilnosti u radu društva "Lijanović".