Radikalne mjere
546

Lijanović dao Vladi FBiH rok od 30 dana da sačuva proizvodnju malina

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović održao je danas konferenciju za medije ispred zgrade Vlade FBiH zbog situacije u kojoj se nalaze malinari.

Istakao je kako je na stotine poljoprivrednih proizvođača i proizvođača malina prije mjesec dana od njega tražilo da se uključi u rješavanje njihovih enormnih problema sa kojima su se susreli ove godine. Podsjetio je kako je uspješno rješavao njihove situacije preventivnim mjerama, uvođenjem i povećanjem poticaja, kako se situacije koje se danas dešavaju ne bi desile.

"Odlučio sam pozvati odgovorne u Vladi FBiH da djeluju preventivno. Još prije mjesec dana sam nakon tih zahtjeva sagledao stanje, snimio sve što se dešava na svjetskom, a šta na domaćem tržištu i utvrdio dijagnozu problema te ministru Dediću i ministrici Miličević ponudio rješenja kako ne bi došlo do situacije u kojoj se trenutno nalaze malinari. Vladi smo dali rok od 30 dana da sačuva proizvodnju maline kroz provedbu tri mjere vraćanjem ukinutih poticaja izvozu koje sam ja uveo u svom mandatu i definiranjem cijene u iznosu od 1 KM po 1 kilogramu, zatim određivanje minimalne otkupne cijene maline od 3 KM po 1 kilogramu što je i manje nego je bila cijena prošle godine, te aktiviranje mehanizma Razvojne banke za osiguranje sredstava otkupljivačima kako bi mogli otkupiti i isplatiti maline proizvođačima“, rekao je Ivanković Lijanović.

Od malinara je zatražio da ne dolaze danas pred Vladu FBiH na proteste jer je, kako je rekao, potrebnije da beru maline i u ovakvim uslovima nemaju novca kojim bi platili da im maline bere neko umjesto njih.

"Danas ovdje ispred zgrade Vlade FBiH pozivam ministra Dedića i ministricu Miličević da provedu navedene tri mjere jer ako ne riješe ovu tešku situaciju u narednih 10 do 15 dana u dogovoru s malinarima ćemo donijeti odluku na koji način radikalno djelovati i šta učiniti kako bi vlast shvatila ozbiljne probleme u kojima su se našli poljoprivredni proizvođači", poručio je Ivanković Lijanović.